Brug for fakta i reportager fra Israel

Den israelske ambassadør Barukh Binah (t.h.) dukkede op til præsentationen af Richard Oestermanns nyeste bog ”Mig og Mellemøsten” på Hotel Hebron i København torsdag trods terrortruslen.Bogens forsidebillede, som viser Kronprins Frederik hilse på Udfordringens korrespondent, er indsat på tv-skærmen i baggrunden.                     (Foto John Engedal.)
Den israelske ambassadør Barukh Binah (t.h.) dukkede op til præsentationen af Richard Oestermanns nyeste bog ”Mig og Mellemøsten” på Hotel Hebron i København torsdag trods terrortruslen.Bogens forsidebillede, som viser Kronprins Frederik hilse på Udfordringens korrespondent, er indsat på tv-skærmen i baggrunden. (Foto John Engedal.)

Nogle journalister kommer til Israel med færdige meninger om, hvad de vil bringe, sagde Israels ambassadør ved præsentation af ny bog.

Selv om politiet jagtede en formodet terrorist i København det meste af torsdagen, dukkede Israels ambassadør alligevel op til præsentationen af Richard Oestermanns nyeste bog på Hotel Hebron.

Richard Oestermann er Udfordringens korrespondent i Jerusalem, hvor han har arbejdet for en række store dagblade, siden han måtte flygte fra Danmark under 2. verdenskrig.
I en meget høj alder er han fortsat aktiv. Ud over de artikler, der bringes i avisen, bringes der næsten dagligt artikler på Udfordringens hjemmeside fra Oestermann i Jerusalem.
Oestermanns seneste bog er dog ikke nogen krigs-reportage, men hans egen spændende livshistorie, hvor han bl.a. har haft mulighed for at møde nogle af historiens store personligheder. I det internationale pressekorps er Oestermann en af de store gamle, og ambassadør Barukh Binah deltog derfor også ved præsentationen af bogen på Hotel Hebron.
– Jeg husker, at Richard Oestermann engang i begyndelsen af min karriere gav mig det råd ikke at frygte pressen, fortalte ambasadøren, som bl.a. har været Israels officielle talsmand i New York.
– Jeg kom fra en baggrund med research og analyse, og jeg så kun pressen som en kilde til information.
Men jeg har gennem årene lært en del om pressens magt, og om, hvorfor Israel møder så store krav i medierne.
Noget af det skyldes, at Israel har et presseopbud på størrelse med Washington, New York og Moskva, selv om det er et meget lille land, kun halvt så stort som Danmark. Så alt, hvad der sker, bliver rapporteret. Selv journalister må jo producere noget. Så det skaber en masse interesse, sagde ambassadøren, som også kritiserede dækningen:

Skæv dækning

– Der er en del af presse-dækningen, som er ude af balance. Nogle kommer til Israel med forudindtagede holdninger. De véd, hvad de vil rapportere på forhånd. Og det gør de så.
Så er der andre journalister, som lever i Israel. Som måske er vokset op i landet, og de har derfor en anden synsvinkel.
Jeg véd, at når Richard Oestermann har rapporteret fra Mellemøsten, så har hans synsvinkel været fakta. Og det vil jeg gerne kvittere for.
Jeg ser på forsidebilledet på din bog, at du hilser på Kronprins Frederik. Vi havde i lang tid set frem til et besøg fra den danske kongefamilie. Og det lykkedes, og det var meget vellykket. Jeg eskorterede selv Kronprinsen. Og jeg synes, at billedet fortæller meget om de dansk-israelske relationer.
Kronprinsen var i Israel for at mindes 70-året for jødernes flugt til Sverige i 1943. Jeg ved, du selv som ung dansker måtte flygte til Sverige, derfra til USA og Israel, og nu skriver du en bog om 50 års journalistik fra Mellemøsten i en bog med den danske Kronprins på forsiden.
Det er, som om en cirkel sluttes, sagde ambassadøren.

Bent Melchior: Godt artikler også trykkes i Norge

s2_mange billederSelv om Richard Oestermanns nye bog er en velskrevet bog om hans eget liv, så er hans daglige artikler om Israel vigtigere.

Det sagde tidl. overrabiner Bent Melchior ved præsentationen af bogen i København.
Han hæftede sig også ved, at Oestermanns artikler i Udfordringen også trykkes i et norsk blad ”Norge IDAG”.
– Der er ikke mange stemmer i Norge, som ikke er part i konflikten i Israel, sagde Melchior med henvisning til den ophedede debat i Norge, hvor hans søn er rabbiner.
– Folk med sympati for Israel har det ikke let i Norge for tiden, sagde han og understregede, at det er vigtigere med fakta end med meninger og følelser.
– Dine rapporter gør indtryk, også på folk i regeringen, så man undgår et alt for ensidigt syn på konflikten, sagde Bent Melchior, som sammen med tidl. udenrigsminister Per Stig Møller og generalsekretær Bodil Skjøtt har anbefalet bogen.
Ved receptionen deltog mange af Oestermanns gamle venner fra Danmark.