At stå distancen

Samme år som Billy Graham begyndte sit evangelist-arbejde, var der to andre unge evangelister, som var langt mere kendte. Nemlig Chuck Templeton og Bron Clifford. I dag er de ukendte navne, og spørgsmålet er hvorfor.Templeton blev kaldt “den mest begavede og talentfulde unge prædikant i Amerika” og Clifford blev anset for at være kirkens mest effektive evangelist i århundreder. Men kun 5 år senere var Templeton faldet fra troen, og inden ti år var gået, havde Clifford mistet både sin evangelist-tjeneste og sit helbred på grund af alkohol og uansvarlighed med penge. Han forlod sin kone og to handicappede børn og døde selv som bilsælger – kun 33 år.
Denne chokerende oplysning giver Steve Farrar i sin nye bog “Fuldfør løbet”. Han fortæller også om en statistik, der viser, at kun én ud af ti forkyndere stadig er “på banen”, når de er 65 år. Nogle går ned moralsk, andre på grund af skuffelser, liberal teologi eller penge.
Hans budskab er: Ingen skal føle sig sikker på at “fuldføre løbet”, som Paulus skriver om i 1. Kor. 9, 24-27 og i Ap. Gern. 20,24. Steve Farrars research viser, at der især er tre faldgruber for kristne mandlige ledere: 1) en anden kvinde, 2) penge og 3) en forsømt familie.
Gang på gang ser man, at lederes fald og svagheder, når det gælder kvinder og penge, river en syndflod med sig. Og Steve Farrar formaner ihærdigt læseren til at give afkald på den smule nydelse, som fristelsen tilbyder, og i stedet tænke på de uoverskuelige konsekvenser, det vil få for én selv, familien – og ikke mindst for andre kristne.
Synden vil føre dig længere bort, holde dig længere fast, og koste dig mere, end du ønskede, skriver han og nævner eksempler på præstebørns selvmord, frafald og homoseksualitet på grund af forældrenes svigt.
Hvad kan man så gøre for at stå distancen?
Blandt de gode forslag, han kommer med, er:
– at bede og læse i Bibelen ofte og jævnligt
– at have en nær ven, man kan tale med om alt,
– at kunne græde
– at være klar over fjendens strategi og undgå synd
– ikke at stole for stærkt på sig selv.

Ingen af os er usårlige i os selv – vi har brug for åndelig opbakning, men også for disciplin og vilje til at holde ud.
Kristendom er ikke en hobby, men en kamp på liv og død.

Steve Farrer: Fuldfør løbet Find kræfterne til at stå distancen, 212 sider, stift bind, Lohses Forlag