1000 jøder immigrerer hver måned fra Rusland

For omkring 30 jøder går vejen gennem Danmark til det forjættede land – dette tal skulle gerne stigeHver måned forlader omkring 1000 jøder Rusland for at søge en bedre tilværelse i Israel.Ca. 60 pct. af alle disse tager turen gennem Finland til Tel Aviv, men Den Kristne Ambassade har nu også anlagt en rute, der fører de russiske jøder gennem Danmark til Israel. 20-40 jøder fra især Kaliningrad rejser hver måned gennem København til deres nye hjem i Israel, og man regner med, at dette tal vil stige, når alle praktiske komplikationer er kommet af vejen.
Howard Flowers er amerikaner, men flyttede for ni år siden til Rusland og er nu direktør for Den Internationale Kristne Ambassades afdeling i Rusland, der arbejder med at hjælpe russiske jøder hjem til Israel.
– Vi prøver ikke at overtale nogle til at rejse derned, vi hjælper dem, der allerede har besluttet sig for at forlade Rusland, fortæller Howard Flowers. Den Kristne Ambassade hjælper jøderne med alle de praktiske ting, der går forud for en immigration: Anskaffelse af visa, transport fra hjemmet til Skt. Petersborg, hvorfra turen oftest går videre til Finland, venlige mennesker undervejs, der tilbyder mad og hjælp med bagagen. Flybilletten fra Finland til Tel Aviv betaler den israelske regering dog.

Guds plan

– De mennesker, vi får kontakt med igennem vores arbejde, er utrolig rørte over det arbejde, vi gør for dem. De kan selvfølgelig ikke lade være med at undre sig over, at kristne er villige til at gøre så meget for jøder.
– På den måde bliver mange russiske jøder interesseret i kristendom, og op til flere af immigranterne får kontakt med messianske menigheder, når de kommer til Israel, siger Howard med et smil. Han nyder at være en del af Guds plan om at bringe sit folk hjem, og har i de år, han har arbejdet for Den Kristne Ambassade været med til at få knap 60.000 russiske jøder til Israel.
Howard beundrer de jøder, der har mod til at rejse.
– Mange af de ældre jøder får det meget svært med den nye kultur og det nye sprog i Israel, men de gør det for deres børns skyld. For trods alt så har børnene en større chance for en bedre fremtid, hvis de kommer til Israel. I Rusland bliver de fleste underbetalt og levevilkårene er elendige. I den østlige del af Rusland har 60.000 familier levet hele vinteren uden varme og elektricitet – i minus 50-60 grader. Og selvom vinteren nu er ved at være ovre bliver den næste mindst lige så streng, og det kan allerede nu konstateres, at der heller ikke er nok forsyninger til næste vinter