IPSICC

En kristen militærnægter

Simon Nielsen vil ikke læres op i at slå ihjel – og derfor synes han, at det er spild af tid at være i militæretDen 19-årige fynbo mener, at mange ikke rigtig får gennemtænkt en beslutning om, hvad det betyder at være i hæren.

Den 19 årige Simon Nielsen mener, at værnepligtens rolle er udspillet… Og derfor „hænger han ud“ som militærnægter

– Mange går i militæret uden at gennemtænke, hvad det egentlig er for noget. Og når så krigen kommer, så bakker mange ud, fortæller den 19-årige Simon Nielsen, som har valgt at være militærnægter.
– Det viste sig ganske tydeligt, da danske soldater, som rent faktisk havde tegnet kontrakt, bakkede ud for at slippe for at blive sendt til Kosovo i 1999.
At Simon Nielsen ikke bryder sig om værnepligten, hænger ikke sammen med fordomme om militæret. For han har selv været der i praktik. Hans modstand mod værnepligten ligger i systemet:
– Jeg er imod, hvordan det fungerer. Det hele afhænger af, om man trækker frinummer eller ej. Det er sikkert sundt nok. Jeg synes bare ikke, at man kan tvinge mennesker til at gå i krig og slå ihjel, mener han.
– Min pointe er, at krige ikke bliver udkæmpet på hjemmefronten mere. Og derfor er det mærkeligt, at der skal være en værnepligt. Jeg mener, at værnepligten har udspillet sin rolle.
Simon, som oprindelig kommer fra Fyn, men nu bor i København, respekterer de folk, som går ind i hæren, og beundrer deres arbejde:
– Jeg har indtil flere venner i forsvaret som professionelle soldater – og jeg respekterer dem fuldt ud for det job, de udfører.
– Men hvad er pointen i, at jeg, som sandsynligvis aldrig kunne få mig selv til at tage et andet menneskes liv, skulle lære at slå ihjel?
Simon Nielsen ser imidlertid ikke sig selv som en pacifist:
– Der er ingen tvivl om, at der har været tider i historien, og de forekommer desværre stadig, hvor det har været nødvendigt med en nedkæmpelse af det onde, mener han og fortsætter:
– Men krige foregår på en helt anden måde i dag. De er langt mere organiserede og kyniske. Så tiderne er ændret, slutter han.
Som konsekvens af sit valg er Simon Nielsen havnet i Kristeligt Forbund for Studerende (KFS), hvor han arbejder som piccolo med forskellige kon-toropgaver, og han hjælper også nogle i de evangelisationsteams, som KFS’ højskole, LTC, sender ud på gymnasier og ungdomsuddannelser.