Psykiateren anbefaler piller

Brev:

Kære Orla Lindskov
Jeg skriver til dig, fordi jeg for tiden er sygemeldt på grund af stress og psykisk håbløshed. Jeg har været hos en psykiater, så han kunne vurdere min psykiske tilstand.
Jeg er for det meste ude af balance og tænker simpelthen hele tiden meget, og det har stået på de sidste år.
Psykiateren anbefalede noget medicin med stemnings-stabiliserende virkning Lamic-tal, alternativt valprot, et produkt til epilepsibehandling. Det skulle være meget effektivt imod mine humørsvingninger. Jeg er meget i tvivl? Ville du anbefale mig disse piller. Jeg har mere tiltro til dig, Orla Lindskov.
Så ud fra min 1 times livshistorie anbefalede psykiateren mig dette. Det virker måske lidt useriøst. Det er jo så nemt at anbefale piller. Jeg tåler ikke piller og bliver sløv og træt af dem.
Der må være et andet alternativ til disse piller, f.eks. motion og løb. Jeg ved det ikke. Jeg følte mig meget krænket følelsesmæssigt.
Han åbnede mig omkring mit liv. Men han glemte at lukke igen. Jeg er imod piller. Hvad sker der f.eks., når man slutter med pillerne. Så er man bare den samme igen. Man har bare lukket for sine problemer.
Vil du bede for dette og sende en salvedug?
Gud er vidunderlig. Jeg ved, at Han kan hjælpe mig.
Kærlig hilsen M.B.

Svar:

Tryg ved pillerne

Kære M.B.
Jeg har bedt for dig og sendt dig en salvedug.
Jeg kan ikke kommentere på de piller, psykiateren har anbefalet dig. Jeg kan hverken anbefale dem eller det modsatte, da jeg ikke kender noget til dem.
Jeg tror dog ikke, at psykiateren er useriøs, når han anbefaler dig disse piller. Jeg tror blot, at han ønsker at hjælpe dig til at kunne fungere og opretholde en nogenlunde normal dagligdag.
Det er selvfølgelig bedst at undgå at spise piller. Man kan blive afhængig, og det kan blive en kamp at komme af med dem igen. Deri har du ganske ret. Men du skal alligevel være opmærksom på, at psykiateren anbefaler dig disse piller for at hjælpe dig. Det er hans måde at hjælpe på: ved medicinering og samtale. Han vil dig det bedste.
Efter det jeg ved, har du ret i, at motion og løb har en gunstig virkning på psyken, i øvrigt også på fysikken. Når du presser din krop med måde, opstår der en slags kamp-beredskab i kroppen, og der udskilles stoffer, som giver dig følelsen af psykisk såvel som fysisk velvære. Men dette såvel som piller løser jo ikke dine grundlæggende problemer.
Psykiateren tvinger dig jo heller ikke til at tage disse piller. Det er i sidste ende dit valg. Er du utryg ved pillerne, og føler du, at du kan klare dig uden, så er der ingen, der tvinger dig. Du skriver, at psykiateren åbnede dig omkring dit liv. Men han glemte at lukke igen. Kære M.B., jeg tror, at du har brug for samtale-terapi og forbøn, måske over en længere periode, da årsagen til dine psykiske problemer sikkert ligger i de dybere lag af din personlighed. I disse lag kan der f. eks. ligge ubearbejdede, traumatiske oplevelser fra fortiden.