IPSICC

Mad og drikke, som giver ro i kroppen

Spis mere vegetarmad. Jeg er ikke vegetar, men har skåret kraftigt ned på al slags kød. Jeg kender mange vegetarer, og de virker roligere og mere afbalancerede end vi andre. Kød rummer mange problemer, hvor fedtindholdet ikke er at forklejne.

Spis flere grønsager og frugt. Lad grønsager være en vigtig bestanddel af ethvert måltid, men brug ikke for meget dressing.

Spis fødevarer, som på en naturlig måde dækker dit naturlige behov for mineraler og vitaminer. Et interessant fænomen i dag er, at vi „koger“ de naturlige vitaminer ud af maden og erstatter dem med kunstige i form af piller. Det kan naturligvis være nødvendigt med et tilskud af vitaminer og mineraler, men prøv at tilberede mad, som indeholder det i naturlig form. Man kan ofte i dag se, hvad mad indeholder af vitaminer og mineraler.

Undgå krydrede retter, hvis fordøjelsessystemet siger fra. Jeg elsker krydret mad – især karryretter. Nogle spiser det uden besvær. Find ud af, hvor meget du kan tåle. Mådehold er den nemmeste vej at gå.

Spis flere grove kostfibre. Korn, bønner og rå grønsager er gode kilder for grove kostfibre. Det tog mig nogen tid at finde ud af, at man kan spise kål råt (f.eks. i salat), men nu kan jeg godt lide det på den måde. At koge kål for længe skader det.

Drik masser af vand. Det anbefales at drikke seks store glas vand om dagen. Og efterhånden har de fleste lært at have en flaske vand med til at drikke af i løbet af dagen.

Hold kalorieforbruget under det, der anbefales for din idealvægt. Det har aldrig været min stærke side at tælle kalorier. Jeg har regnet ud, at hvis jeg spiser ca. 75% af det, der er på min tallerken, har jeg det fint og tager ikke på i vægt. Så levn altid noget, med mindre du vejer, hvad du lægger på tallerken.

Sammensæt din kost ud fra alle større fødevaregrupper. Frugt og grønsager (spis det 4-5 gange om dagen), fuldkornsprodukter (3-4 gange om dagen incl. morgenmad), protein (fjerkræ, fisk og æg 2-3 gange om dagen – eller tilsvarende proteinindtag fra vegetarkost), mejeriprodukter (fedtfattige, 1-2 gange om dagen).