Det handler bogen Ringenes Herre om

John Ronald Reuel Tolkien var 12 år om at skrive Ringenes Herre, der blev udgivet første gang i 1954, og som hurtigt blev en succes. Bøgerne er en fortsættelse af Hobbitten, der blev udgivet i 1937.Ringenes Herre er en romantrilogi, der består af Eventyret om ringen, De to tårne og Kongen vender tilbage.
Handlingen finder sted i Midgård, et opdigtet land beboet af hobbitter, mennesker, elver, troldmænd og orker.
Centralt i historien er en magisk ring med store kræfter. Den magiske ring er nemlig smedet af den onde fyrst Sauron fra landet Mordor, den adlyder kun ham, og den kan kun bruges i det ondes tjeneste. Sauron mistede ringen for mange år siden, da han var en stor hersker. Nu samler han kræfter til at indtage hele Midgård igen, men for at få held med sin plan skal han bruge ringen.
Resten af hirtorien drejer sig kort sagt om Frodo og hans venners bestræbelser på at få ringen til Mordor, hvor ringen skal kastes i vulkanen Ildbjerget – det eneste sted den ødelægges..
Det er en lang farefuld færd, hvor Frodo skal kæmpe mod frygtindgydende sorte ryttere, blodtørstige orker, modstå forræderi fra nære venner og brydes med sin egen samvittighed og moral.

Tolkninger

Mange har tolket handlingen og de enkelte skikkelser i historien som tegn på både det eller andet, men Tolkien selv afviste, at historien skulle ses som en allegori.
Selv troede Tolkien ikke på elver, dværge og de andre skikkelser, han beskriver, men han brugte fortællingerne til at videregive dybere sandheder.
Så selv om bogen ikke skal tolkes „bogstaveligt“, viser den grundlæggende værdier om det gode og det onde.
Vi har et frit valg og er med vores valg med til at give magt til enten det gode eller det onde. Kampen mellem lys og mørke står i det enkelte menneske.
Vi kan ikke sidde og hygge os, mens ondskaben raser, men vi må tage ansvar og handle.
Det onde kan ikke bruges i det godes tjeneste, men skal udslettes. Målet helliger ikke midlet – hvis vi vil det gode, er der moralske retningslinier.
Bøgernes kvalitet ligger ikke i selve budskabet, selv om det selvfølgeligt også er godt og rigtigt, men i selve fortællingen. Tolkien formår at skrive, så du bliver grebet af handlingen og kan leve dig ind i personerne. Især det sidste mangler ofte i film, også her, fordi det hele går så stærkt. Så læs bøgerne: Bøger bedre end bio!