Når man ikke kan sove
Halv et, halv to, halv tre
natten synes endnu engang ingen ende at ville tage. Søvnen blir væk.Hverdagsproblemer kaster ofte deres lange skygger ind over natten, de brænder og skriger efter at blive bearbejdet.
Søvnproblemer er for det meste et tydeligt tegn på, at noget er ude af balance og skal bringes i lod igen. I stedet for straks at gribe til piller for at hjælpe nattesøvnen kunstigt på gled hvilket samtidig belaster kroppen bør vi først afklare et par ting.
Hvor meget søvn har jeg brug for?
Det er vigtigt at kende sine psykiske og fysiske grænser og omgås sine kræfter på en ansvarlig måde.
Nogle mener, at vi kan klare os med 5-6 timer, men dr. Archibal Hart mener, at de flestes naturlige søvnbehov er mellem 8-9 timer i døgnet – som dog ikke behøver at tages samlet om natten. Han mener, at man med rigelig søvn undgår mange andre psykiske og fysiske problemer.
Hvilken takt spiller mit livs musik i?
Søvnløshed og søvnmangel kan være et tegn på, at bestemte områder af vores liv kræver mere opmærksomhed og omsorg. Når tilstrækkelig nattesøvn mangler over en længere periode (læger taler her om fire uger) skal du tage din kalender frem og spørge dig selv: Er min dag i balance?
For at kunne følge med i ræset drikker mange især hen på eftermiddagen adskillige kopper kaffe. Når de så kommer hjem efter en arbejdskrævende dag, er de så trætte, at de dejser om i en lænestol for at tænke på noget andet og slappe af, mens de ser fjernsyn. De får måske kun små 15 minutters frisk luft om dagen; de spændte muskler mangler den nødvendige udstrækning efter anstrengende møder og timer foran computeren. Til langt hen på natten er kroppen i denne anspændte situation, og kaffeforbruget, der holdt os i gang, viser sig nu som en uro i kroppen.
Søvnløshed kan være et resultat af ændrede livsvaner eller et signal om, at der er noget i vores liv, vi gør i for stor eller for lille udstrækning. En rask gåtur i stedet for koffein, og snak og musik i stedet for fjernsyn, kan ofte udvirke mirakler.
Hvilke alarmsignaler giver min krop?
Måske gør ryggen oprør mod en dårlig madras eller kroppen signalerer til os, at larm fra gaden eller for lidt ilt i værelset mishager den. Svære hjerte- og kredsløbsygdomme, problemer med skjoldbruskkirtlen, hormonelle forstyrrelser eller infektioner, som absolut kræver lægebehandling, kan også ligge til grund. Også megen medicin har søvnforstyrrelser som bivirkning.
Ved psykiske sygdomme som depression kan man både få søvnmangel og et overdrevent søvnbehov. Her bør en specialist tages med på råd. Stærkt traumatiserede mennesker, som skal ovenpå igen efter dødsfald eller hårde slag af skæbnen, kommer ofte ud af deres vante søvnrytme og kan behøve hjælp af en terapeut eller sjælesørger.
Hvor har jeg brug for mere harmoni?
Mange af vore problemer er faktisk ikke så alvorlige. De er så hjemmestrikkede, at de ikke kan løses af andre end os selv.
Gå dit stressprogram efter for at finde ud af, hvor megen usund stræben, det indeholder. Er det, vi absolut vil nå, så vigtigt, at det skal holde os beskæftiget til langt ud på natten?
Er der noget positivt ved min søvnløshed?
I en søvnløs nat dukker der tit problemer op i underbevidstheden, som vi har held til at fortrænge i hverdagens ræs. Meget bliver fordunklet af mørket og nattens stilhed, andet står klarere. Angst for fremtiden og døden lige så vel som banale dagligdags ting, som vi under ingen omstændigheder vil glemme.
Ofte er det en god idé at stå op igen og notere alle disse indfald ned, for bagefter kan man ofte nemmere falde til ro.
Ikke alle problemer lader sig løse, når dagen gryer.
At stole på Gud, at overgive sine problemer til ham og at udholde svære livsforhold er en livslang øvelse også når man er faldet til ro i troen på Jesus Kristus. Ofte må vi lære at sove trods alt.
Det gode gamle ritual, når man skal falde i søvn
Eksperter tilråder faktisk, at man finder et ritual omkring sengetid for at bringe krop og sjæl i ro. Der findes enkle tips som et glas varmt mælk med honning, et varmt bad eller uldsokker efter et koldt fodbad.
Desværre har fjernsynet i dag erstattet aftenbøn, læsning og sang. Mange moderne årsager til søvnløshed falder på plads i de gamle aftensange.
I dem lærer vi, hvordan vi kan udholde spændingen mellem eksistens og angst: I bevidstheden om vores egen forgængelighed og Guds uendelighed. I tillid til, at nogen våger over os og bærer os, også når vi sover og ikke har fuld kontrol over alting. I vished om, at Gud ikke blot er den fjerne, men også den nære, som kaster sit lys over vore hverdagstrængsler. Og endelig i Hans tilbud om at søge tryghed hos Gud.
(Ud fra oplæg af Hildegund Beindieke, Lydia, 1/2003, red. af Henri N.)