Fasteserie
Faste giver ro og stilhed

Emil Lauge Ibsen faster for at tabe sig.
Men jeg får åndelig stilhed i tilgift, siger hanJeg har ikke fastet det sidste år. Men nu skal jeg til det igen. Jeg har fastet op til 3 uger ad gangen, fortæller Emil Lauge Ibsen fra Østervrå i Nordjylland.

Emil Lauge Ibsen er aktiv pensionist. Han holder andagt på ældrecentret i Østervrå og har undervist på Alpha i 6 år.

Den pensionerede baptistpræst har en meget pragmatisk tilgang til fasten:
– Jeg faster udelukkende for at kontrollere min vægt. Det gør jeg jævnligt, og det har jeg det godt med, siger han.
Lauge Ibsen faster udelukkende på vand.
– Jeg starter med den første dag at koge en liter vand og komme en teskefuld salt i. Så får jeg rigtig renset alle giftstofferne ud af kroppen.

Fastet i 3 uger

Derefter står menuen på vand morgen middag og aften, lige så længe han orker. Nogle gange har han kunnet faste op til tre uger.
Hvordan indvirker det på kroppen?
– Man bliver selvfølgelig mere træt. Det tærer jo på kroppen. Derfor skal man også starte forsigtigt op igen, når man bryder fasten. Ikke kaste sig over en flæskesteg med det samme, men starte med et glas juice.

Får masser af tid

Nogle siger også, fasten virker psykisk. Man bliver mere klar i hovedet…
– Det er fordi man ikke tænker så meget på mad. Man får masser af tid til andre ting.
– Jeg faster udelukkende for at tabe mig. Men så får jeg også den åndelige stilhed i tilgift.
Har du så tabt dig?
– Ja, jeg har kunnet holde vægten nede. Og har da også kunnet tabe mig omkring 5 kilo.
– Det er en meget effektiv metode. Ingen fedt, ingen sukker, måske bare lidt frugt. Det er meget effektivt, slutter Emil Lauge Ibsen.

Aktiv pensionist

Men selv om den pensionerede præst kun bruger fasten fysisk, er han dybt involveret i åndeligt arbejde. Han har været baptistpræst siden 1951 og fungerer stadig som afløser i Østervrå-Tårs baptistkirke.
– Jeg leder besøgstjenesten, skriver i kirkebladet, holder andagter på byens ældrecenter, fortæller han.
De sidste 6 år har han også været fast underviser på kirkens Alpha kursus.
Men han er ikke kun „præst“ for de lokale. Han var i sin tid med til at starte hjælpecentret Kildegården op på Fyn. Her var han formand i over 10 år, er nu næstformand og med til at etablere et udslusningssted for narkomaner i Fredericia.
Faste giver åbenbart også overskud – selv når man er 72 år.