IPSICC

Mission i Europa
Danskere hjælper narkomaner i Serbien

Kontaktcentret „Klippen“ støtter rehabilitering i Serbien, hvor krigen har efterladt et folk i dyb smerte. Men troen på Guds kraft er ved at sætte spor.- Jeg er ikke kommet til Danmark for at fortælle om alle de dårlige nyheder fra Serbien, for ingen kan i virkeligheden beskrive krigens grusomheder. Jeg vil derimod gerne fortælle om, hvordan serbere er begyndt at tage imod Jesus Kristus.

Johannes Fuchs fra Klippen er en stor støtte for Sasa Ivanovic og hans familie.

Sådan sagde Sasa Ivanovic under sit besøg i København i sidste weekend, hvor han bl.a. talte om rehabilitering af narkomaner på en konference om socialt arbejde i Københavns Kristne KulturCenter.
Den 37-årige Sasa Ivanovic og hans hustru Svetlana er ledere af den internationale rehabiliteringsorganisation Teen Challenges i Serbien, der har et voksende arbejde med tre rehabiliteringshjem, en kaffebar og en menighed med 150 medlemmer i byen Novi Sad uden for Beograd. En by med over 80.000 indbyggere.
Det er det eneste rehabiliteringsarbejde i hele landet, selv om 80.000 er narkomaner ud af en befolkning på 7.5 mio.
Det hele begyndte hjemme i Sasa og Svetlanas hjem for mindre end fem år siden.

Krigens rædsler førte ud i misbrug

Selv om krigen på Balkan i 1990’erne er forbi, og ekspræsident Slovodan Milosovic’ rædselsregime blev knækket i Serbien, er udsigten til stabile politiske, økonomiske og sociale forhold lang.
Krigstraumer, sorgen over mistede familiemedlemmer og håbløsheden får mange helt unge mennesker til at dulme frygten for deres egen fremtid i et heroinmisbrug i Serbien. Og heroin er billigt dernede. Et fix koster det samme, som to øl gør.
Der er ingen offentlig hjælp at hente i Serbien til mennesker med misbrugsproblemer. Mange mennesker lever på et eksistensminimum, og arbejdsløsheden er høj.

Økonomisk støtte fra Danmark

Lederen af kontaktcentret „Klippen“ på Vesterbro, Johannes Fuchs, og hans kone Ann Lis har tætte relationer til Sasa og Svetlana og har besøgt deres rehabiliteringsarbejde i Novi Sad. Medarbejderne i „Klippen“ støtter det serbiske arbejde økonomisk en gang om måneden og beder for det på sine medarbejdermøder.
På konferencen i København i lørdags blev der samlet penge ind til hjælp i forbindelse med køb af indbo til det tredje rehabiliteringshjem, hvor der er plads til 25 mænd.
Og i PinsekirkenKøbenhavn blev der samlet 60.000 kr. ind til „Klippens“ arbejde i søndags. Sasa får de 30.000 kr. med hjem til rehabiliteringsarbejdet.
– Det er enestående, hvilke mål Sasa og Svetlana har nået på så få år. Det er en fornøjelse at stå sammen med dem og se, hvor mange mennesker der bliver hjulpet, siger Johannes Fuchs, der tror, at arbejdet vil sprede sig over hele Serbien.
Sasa og Svetlanas næste mål er endnu et rehabiliteringshjem med plads til 25 kvinder.
Sasa og Svetlana må tro Gud for hver en krone, de skal bruge.
– Vi er meget taknemmelige for pengene. Vi oplever, hvordan Gud er trofast og sender den nødvendige hjælp, siger Sasa.

Kendte kun kommunismen

Både Sasa og Svetlana er vokset op i det kommunistiske Jugoslavien. De havde aldrig hørt om Jesus Kristus, før de kom i kontakt med en lille pinsemenighed for 15 år siden. De var på det tidspunkt begge stiknarkomaner, og Sasa solgte heroin.
– Da menighedens præster bad for mig, og jeg bekendte mine synder, kom der så voldsom en kraft over mig, som jeg ikke anede eksisterede. Da vidste jeg, at Gud var en virkelighed.
Svetlana og jeg havde da været gift i et år. Vi troede, vi kunne hjælpe hinanden ud af misbruget, som blot blev værre. Men Gud forandrede alt for os begge, fortæller Sasa Ivanovic.

– Jeg havde ingen tro på fremtiden. Jeg kom derfor tidligt ind i et stofmisbrug, fortæller Sasa, der er 19 år på disse billeder.
Ville til USA

I 1996 forlod Sasa og Svetlana Serbien. De tog til Malta og ville videre til USA.
– Efter to år åbnede der sig også en dør til New York, hvor jeg kunne blive lovsangsleder. Men Gud sagde til mig: „Jeg har mange lovsangsledere i USA, men jeg har kun dig at sende til Serbien“, fortæller Sasa Ivanovic.
Parret og deres tre børn, vendte derfor tilbage til Serbien, men havde hverken kirke eller organisation bag sig.
– Gud sagde: „Start med det, du har, dit vidnesbyrd og dit hjem“. Så vi åbnede vores hjem for misbrugere, fortæller Sasa.
I 1999 kom Teen Challenge og deres koncept for rehabilitering så ind i billedet.

Familier kommer for at få hjælp

Motivationen blandt narkomaner i Serbien for at komme i behandling er stor, for der er ingen hjælp at hente andre steder. Og rehabiliteringen har en stor sidegevinst.
– Serberne er generelt forbeholdne overfor udenlandske missionærer. Der er kun omkring 15.000 evangeliske kristne i landet. Men når en familie ser, at deres søn eller datter bliver sat fri fra et misbrug og får et helt nyt liv med nye muligheder, så begynder de også at komme i kirken. Så ser de, hvad Guds kraft kan gøre, fortæller Sasa Ivanovic.
Det har givet ham en vision om at nå den serbiske nation ved at sende rehabiliterede narkomaner ud med evangeliet i hele landet for at fortælle om Jesus Kristus og etablere flere rehabiliteringshjem.
– Det serbiske folk behøver at omvende sig, fordi de vendte Gud ryggen efter 2.Verdenskrig. De lukkede kommunismen ind og Gud ude, mener Sasa Ivanovic.