Stainless – nu med salmecykel

Århus-bandet Stainless har skiftet ud i besætningen, og der er kommet trædeorgel og mere dybde på lydenHvad får et rockband til at slæbe et gammeldags trædeorgel op på scenen mellem trommesæt og guitarforstærkere? Det spørgsmål har de fleste fans nok haft på tungen, men for Stainless-forsanger Christian Smalbro er det et led i bandets naturlige udvikling.

Med den ny sound følger også nye instrumenter, bl.a. dette trædeorgel, som ifølge Christian Smalbro tilfører en god dybde til sangene. Desuden stammer de fleste af bandets instrumenter fra 1960’erne

– Tidligere stod den mest på glad rock-musik fra vores side. Der var fuld fart fremad, og hverken tekst eller musik var særlig dyb, vurderer forsangeren, der læser til lærer ved siden af musikken.
Stainless blev dannet tilbage i 1999, men de seneste år er der skiftet kraftigt ud i besætningen, og det kan både ses og høres.
– Jeg er faktisk den eneste tilbage fra det oprindelige Stainless, og det har betydet meget for vores lyd. Vi bruger langt mere tid på at øve sammen, og hvor sangene før blev skrevet på tre-fire timer, tager det nu flere dage, forklarer han.
Mødtes i Holland
I 2001 gav Stainless koncert på Flevo Totalfestival i Holland. Her mødte Christian Smalbro tre danske musikere, som spillede for sangerinden Kendall Payne. Dermed var kontakten skabt, og siden har de nye musikere én for én gjort deres entre i bandet, mens de gamle medlemmer er gledet ud.
Det betyder, at Stainless i dag består af særdeles erfarne musikere, hvoraf flere forsøger at leve af deres musik.
Det har også betydet, at ikke alle i bandet er kristne, men det har ikke voldt problemer, siger Smalbro.
– Det er stadig mig, der skriver sangene, og jeg er kristen. Derfor er Stainless stadig et kristent band. Men det betyder selvfølgelig, at vi i bandet ikke er helt enige om visionen. Vi er enige om, at vi gerne vil spille fed musik, men ikke alle i bandet er enige om den kristne profil.
– Vores tekster er heller ikke entydigt kristne. Men de handler ofte om ting, som fylder noget i mit liv, f.eks. tvivl, som jeg og andre kristne også bærer rundt på, fortæller han.

Gud bruger musikken

Det har aldrig være Stainless stil at missionere fra scenekanten. Alligevel har Christian Smalbro flere eksempler på, at Gud har brugt musikken.
– Jeg oplevede for nylig en mand komme hen efter en koncert. Han var grædefærdig, fordi et af vores numre havde talt direkte til ham. Det var en stor oplevelse, så føler man, at man gør en forskel.
Stainless har siden begyndelsen spillet en lang række koncerter på cafeer og spillesteder rundt om i landet. Til gengæld hører det til sjældenheder, at bandet spiller i kirker eller ved kristne arrangementer.
– Vi har naturligvis spillet i kirker, konfirmandklubber og sådan nogle steder. Men vi vil gerne være en del af musikmiljøet og danne kristen modkultur rundt om på spillestederne, forklarer han.
Håber på pladekontrakt
I januar 2003 nåede Stainless et foreløbigt højdepunkt, da singlen „Superstar“ begyndte at rotere flittigt i radioens P3.
– Det nummer har betydet meget for os. Bl.a. at vi en overgang spillede 23 koncerter på tre måneder. Vi håbede, at det også ville kaste en pladekontrakt af sig, men det gjorde det ikke, fortæller han.
Stainless har udgivet to demo-cd’er og to ep’er. Den sidste „Face it“ udkom forrige uge i forbindelse med Glow Festival i Lunderskov. Alle udgivelser har bandet selv betalt, men Christian Smalbro lægger ikke skjul på, at målet er at udgive et rigtig album i løbet af 2005.
– Det kræver en pladekontrakt, og det er meget svært at få i øjeblikket, fordi der er så lidt penge i at sælge musik. Og vi har desværre ikke råd til selv at betale for indspilningen.