Dna-test skal afslutte Dødehavsdebat

ISRAEL: De israelske myndigheder håber, at en dna-test af dyreknogler, som er blevet fundet ved udgravninger af Qumran-plateauet, kan sætte en stopper for diskussionen om de såkaldte Dødehavsruller.

En af de i alt 11 huler på Qumran-plateauet, hvor et af det 20. århundredes største arkæologiske fund – Dødehavsrullerne (indsat) – blev gjort

Det skriver The Jerusalem Post.
Debatten gik i gang for et halvt århundrede siden, da nogle skriftruller med bibelske tekster blev fundet i 11 forskellige huler på Qumran-plateuaet ved bredden af Det døde Hav.
Knoglerne, som man har fundet, er rester fra muldyr, som Qumran-fællesskabet først har spist og derefter begravet resterne af i nogle krukker engang i det første århundrede før Kristus.
Professor Oren Gutfield fra Hebrew University, som deltog i udgravningerne af muldyrknoglerne, vil forsøge at fastslå sammenhængen mellem skriftrullerne og deres findested:
– Med testen vil vi sammenligne dna-resultaterne fra muldyrknoglerne med dødehavsrullernes dna. Hvis dyreresterne, som er enestående for Qumran-plateauet, matcher med skriftrullerne, vil vi være i stand til at afslutte en af de største diskussioner i den arkæologiske verden i dag:
– Stammer Dødehavsrullerne fra Qumran-fællesskabet, eller blev de dyrebare skrifter transporteret til hulerne et andet sted fra inden romerne belejrede stedet omkring år 66 efter Kristus?
– jeli