Bjarnes Hjørne:
Spændende trekant

Er der noget så hyggeligt som et barn og en voksen samlet om en bog på gulvet, i sofaen, foran pejsen, et skyggefuldt sted i haven? Sammen udgør de en spændende trekant. Den voksne, der læser højt for barnet af en god bog.Børn elsker at have koncentreret voksenkontakt, og de fleste børn er glade for at få læst højt af en god bog. Men alt for mange børn tilbringer i stedet alt for meget tid foran fjernsynet, videoen eller computeren, mens den voksne har travlt i køkkenet. Den fortravlede hverdag rummer ikke tid til en spændende trekant – og vi fratager børnene vigtige oplevelser.

Der findes mange gode børnebøger. Bøger med mennesker, som børnene kan identificere sig med, bøger som kan udvide barnets horisont, bøger, der giver spænding og intens medleven. Bøger der giver sprog. Højtlæsning er med til at udvikle børns sprog og gøre dem til gode læsere.

Derfor kan jeg ikke blive træt af at opfordre voksne til at læse højt for børn, forældre for børn, bedsteforældre for børnebørn, pædagoger for børnene i børnehaven, lærere for børnene i skolen. Den tid, man bruger på at læse højt for børn, er givet godt ud.

Forhåbentlig kan en del af bøgerne findes hjemme i bogreolen. Men ellers er der biblioteket. Biblioteket er en genial opfindelse, og hvis vi ikke allerede havde bibliotekerne, måtte vi skynde os at opfinde dem. På biblioteket åbner der sig en rig verden for børn og voksne – og børnene kan ikke tidligt nok lære at blive fortrolige med at komme på biblioteket.

Børnene er noget af det bedste, vi har. Derfor er det vigtigt og værdifuldt at investere tid, kærlighed og omsorg i børnene. Så hen til reolen. Find en god bog. Sæt dig i et hyggeligt hjørne med dit barn eller barnebarn – også de store børn kan lide at få læst højt – og forsvind så sammen ind i en spændende verden.