IPSICC

Tur til Rumænien satte sig spor

Den særlige klasse Team Mission fra Sommersted Ungdomsskole har været en tur i Rumænien for at bygge en legeplads og fortælle rumænerne om JesusGlæden var stor, da vi i Team Mission fik at vide, at vi skulle på tur. Turen gik til Rumænien, hvor vi skulle ned for at evangelisere, give gaver og bygge en legeplads i et fremmed land og i en ny kultur. Et spændende projekt som satte gang i eleverne.

De rumænske børn holdt et vågent øje med de danske efterskoleelever, der lagde alle kræfter i for at lave en legeplads til børnene

Inden turen fik vi indsamlet penge ved blandt andet et sponsorløb, en sko-fri dag og en indsamling hos de lokale erhvervsdrivende i Sommersted og omegn. Der blev også samlet tøj ind rundt omkring i landet.
Vi kørte i to primitive busser ned gennem Tyskland på den tyske motorvej, ind over Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn til et ældrehjem, hvor den første rigtige pause blev holdt. En god nattesøvn gav vore chauffører nye kræfter til den videre tur mod det rumænske folkefærd.

Med åbne arme

Vi blev indkvarteret og spiste aftensmad hos den rumænske baptist-præst, John, hvorefter vi blev sendt ud til forskellige familier i byen Faget, hvor vi skulle overnatte.
Rubi Jensen fortæller: Min familie var en rigtig dejlig familie, for de tog imod os med åbne arme. En venlig familie med omsorg, og selvom jeg ikke kendte dem, følte jeg mig virkelig hjemme med det samme. Jeg syntes, det var mærkeligt, men samtidigt sjovt at snakke engelsk med min rumænske familie. Det er jo noget, man normalt kun gør i engelsktimerne.
I nabobyen lå én af de seks menigheder, som John arbejdede med. Vi havde fået en forespørgsel fra præsten, som ønskede, at vi kunne bygge en legeplads, som ville trække folk til kirken. Vi havde hjemmefra skaffet et gyngestativ med rutschebane og nogle borde og bænke, som vi kunne stille op.

Hårdt arbejde

Jorden var meget stenet, så derfor blev alle kræfter lagt i fra vores side, men også nogle af de lokale hjalp til. Da legepladsen kom op at stå, og vi alle både drenge og piger stod med jord under neglene og så de glade sigøjnerbørn tumle rundt på pladsen, blev vi selvfølgelig glade. Deres begejstring var hele arbejdet værd.
Udover arbejdet med legepladsen, besøgte vi blandt andet et ungdomshus for hjemløse børn, som var blevet hentet ind fra gaden. Mange havde en baggrund som kriminelle. Hjemmets hverdag foregår næsten som efterskolernes i dagens Danmark. Eget værelse, skoletimer samt fælles spisning. Alt sammen til glæde for de hjemløse børn.
Vi besøgte også et hospital og deltog i gudstjenester i forskellige menigheder. Vi havde hjemmefra indøvet tre dramastykker, som fortalte det glade budskab om Jesus Kristus. Det gjorde tilsyneladende stort indtryk på tilhørerne.

Milan-fans

Dennis Nørgaard fortæller: Jeg havde selv en oplevelse, som jeg aldrig glemmer. Jeg havde måske nogle fordomme om disse folk. Måske var det en angst, men i hvert fald, faldt jeg i snak med et af børnene. Vi snakkede lidt om, hvordan de boede, men pludselig skete der noget, jeg ikke havde regnet med.
Emnet kom til at dreje sig om fodbold og selv om vi bor 2000 km. fra hinanden, var det det samme hold, der slog igennem. AC Milan. Det var en fantastisk oplevelse at snakke med fremmede børn. Tænk, at være ensomme og ikke have nogen familie. Og så alligevel kunne være et velfungerende menneske.
På hjemturen besøgte vi et hjem for børn, der var blevet efterladt af deres forældre. Der var en dame, som fortalte om hjemmet og viste os rundt. På hjemmet boede der 19 børn, drenge og piger. Vi blev alle sammen meget glade for de små dernede, og de ville også meget gerne have, at vi blev, men det kunne vi naturligvis ikke. Jeg synes, at det var meget flot at se, hvor glade de små børn var, selv om de ikke havde deres forældre i deres liv.
Turen hjem var hård, men efter nogle dejlige dage i det sydøstlige land, så vi frem til at komme hjem. Hjem til Danmark og Sommersted Ungdomsskoles frikadeller. Det var en fantastisk tur. En tur, der har sat spor – forhåbentlig hos børn og unge i Rumænien, men i allerhøjeste grad også hos en flok forvænte unge fra Danmark.

Af Dennis Nørgaard
og Rubi Jensen,
Sommersted Ungdomsskole