Bjarnes Hjørne:
Sandheden er det første offer

I 1984 skrev Flemming Kofod-Svendsen bogen „Sandheden er det første offer“ om DR´s dækning af Libanon-krigen. Her påviser han, at Danmarks Radio bragte mange forkerte oplysninger om krigen og dermed vildledte befolkningen. Bogen gør det klart, at man i høj grad skal være på vagt over for, hvad der siges og vises i radio og tv.I den journalistiske verden møder man megen manipulation. I stedet for at være reportere er mange journalister meningsdannere. Det oplever vi i allerhøjeste grad omkring situationen i Mellemøsten, hvorfra vi får den ene fordrejede historie efter den anden.

Forleden hørte jeg foredraget „Medierne som en tredjepart i mellemøstkonflikten“ af Gideon Meir, som er ansvarlig for Israels udenrigsministeriums PR. Gennem foredraget gav han eksempler på megen journalistisk manipulation i mellemøstkonflikten til fordel for palæstinenserne og imod Israel – ikke mindst omkring den såkaldte massakre i Jenin, hvor ingen massakre fandt sted, men det tror en stor del af verdens befolkning på grund af uærlig journalistik.
Han viste også tilhørerne et billede af en israelsk soldat og en ung mand i forgrunden, der var blodig i ansigtet. Avisens billedtekst fortalte om en israelsk soldat, der angreb en ung uskyldig palæstinenser. Men den unge mand på billedet er blevet genkendt som en jødisk student. Sandheden er, at soldaten kom til og forsvarede den unge mand, der var blevet angrebet af palæstinensere. Et eksempel på grov manipulation. Sandheden er det første offer, og vi ser det meget ofte i mediernes behandling af konflikten i Mellemøsten, hvor Israel jævnligt placeres som skurken og palæstinenserne som de stakkels forfulgte.

På begge sider er der mennesker, som lider. For alles skyld er der brug for en fredelig løsning. Men en fredelig løsning rykker ikke nærmere, fordi pressen skævvrider situationen – måske tværtimod. Derfor må vi opfordre pressen til at være ærlig og redelig ved at fortælle virkeligheden og sandheden, og i mellemtiden må vi læse reportagerne fra Mellemøsten med stor skepsis.