Årets julegave for film- og fantasyfreaks

Ringenes Herre III i udvidet fire-dvd-udgave og et stort Tolkien-leksikon er for alle dem, der er vilde med fantasygenren
Sidste del af Ringenes Herre – Kongen Vender Tilbage er kommet i udvidet udgave. Spilletid i alt (med rulletekster) er fire timer og 12 minutter (mod biografversionens tre timer og 13 minutter)!
Som det var tilfældet med de to tidligere udvidede filmversioner, bliver der mere sammenhæng i historien, og der er ting, der bliver lettere at forstå. Der er flere nye scener, og blandt dem må Sarumans død nævnes. Mange havde nok håbet, at det afsluttende opgør med Saruman, som det er skildret af Tolkien sidst i Ringenes Herre, ville komme med, men hele den lange slutning er fuldstændig uændret. Saruman, der kan ses som „en falden engel“ og en tjener for det onde, dør forholdsvis tidligt i filmen, det vil sige længe før den onde hersker, Saurons, undergang.

Den lykkebringende katastrofe

I ekstramaterialet på cirka seks timer må en dokumentar om Tolkien fremhæves. Her understreges det, at han var en kristen, og særlig interessant er det, at man i den forbindelse kommer ind på, hvordan hans tro inspirerede ham under arbejdet med værket. Det sker, da hans vigtige eukatastrofe-begreb omtales. Eukatastrofe var et udtryk, Tolkien selv konstruerede og udviklede i bogen Tree and Leaf (1964) (dansk Træ og Blade (1998)). Euka-tastrofe står for den gode eller lykkebringende katastrofe, det vendepunkt, som ofte kendetegner eventyr med en happy ending. Eukatastrofen resulterer som „en pludselig og mirakuløs nåde“ i fryd; den gendriver „det universelle nederlag til slut og er for så vidt et evangelium“, skriver Tolkien. I dokumentaren bliver begrebet klart begrundet i hans kristne tro.

Guldgrube af oplysninger


Hvis man har svært ved at holde styr på alle de navne og begreber, der findes i filmene (og ikke mindre i bøgerne), er der god hjælp at hente i Det Store Tolkien Leksikon. Man vil ikke gå forgæves, hvis der er et eller andet, man er i tvivl om eller gerne vil vide mere om: Hvem var for eksempel Sauron egentlig? Man kan også (under opslagsordet Færden til Dommedagsbjerget) se, at der gik nøjagtig fire måneder, fra Frodo accepterede at drage af sted for at tilintetgøre ringen, og til det skete. Bag i leksikonet er der tids- og slægtstavler. En guldgrube af oplysninger, man kan blive ved med at bladre rundt – og læse – i, og som er oversat til dansk af Tolkien-eksperten Jakob Levinsen, der i forordet kalder den store fantasyfortæl-ling Ringenes Herre for „efterkrigstidens mest monumentale og indflydelsesrige fiktionsværk“.

Ringenes herre
Kongen vender tilbage
4 dvd • 429 kr

Robert Foster:
Det store Tolkien
Leksikon
511 sider • 299 kr
Lindhardt og
Ringhof

NJV