40.000 til nytårsmøde i Lissabon

Unge europæere strømmede til Portugal i nytåret for at bede og møde hinanden på tværs af tro og nationalitet Protestanter, katolikker og ortodokse unge mødtes fra hele Europa for at fejre nytår på en meningsfyldt måde i den portugisiske hovedstad, Lissabon. De unge kom til byen for at bede og møde hinanden.

Protestanter, katolikker og ortodokse unge mødtes fra hele Europa for at fejre nytår på en meningsfyldt måde. I år var der 15 danskere med

Overskriften for mødet var ”A Pilgrimage of Trust on Earth”, en pilgrimsfærd for tillid på jorden, og det varede fra 28. dec. til 1. jan. De unge boede hos lokale portugisere og var tilknyttede lokale kirker i de 200 sogne, som deltog i arrangementet. Selve møderne blev afholdt i det store Expo 98, der blev brugt til Verdensudstillingen i 1998.
Thomas Holm fra Århus var med på nytårsmødet for første gang. Han har tidligere besøgt klosteret Taize i Frankrig.
– Jeg mødte mange glade mennesker, som gerne ville fortælle om dem selv og også høre om Danmark. Mit personlige udbytte af turen er mest af menneskelig karakter, siger Thomas på 32 år.
I sognene var der hver dag samtalegrupper, hvor unge med forskellig baggrund diskuterede forskellige emner. I Thomas’ gruppe var der en del portugisere og italienere.
– Det har åbnet mine øjne at være i samtalegrupper med unge fra fremmede lande. Italienere og portugisere er katolske, og vi er ikke ens, men vi har meget til fælles. Vi kan stimulere og opbygge hinanden.

Anderledes boligforhold

Thomas og et par andre danskere boede hos nogle lokale portugisere, der næsten ikke kunne tale engelsk. Han fortæller, at huset var i meget dårlig stand. Der var fugtskader på væggene, og de skulle bruge en spand med vand for at få toilettet til at skylle ud. Derudover var der ingen varme i huset.
– I starten var vi skeptiske overfor at skulle bo der, men det endte med at blive et dejligt sted at være. De lavede en masse mad til os og 1. jan. viste de os rundt i området og tog os med ud at spise, siger Thomas, der til daglig arbejder som systemudvikler i et investeringsfirma.
Århusianeren blev også venner med en hjemløs portugiser. Det blev den største oplevelse for ham.

Afhængig af hjælp

Thomas Holm kom gående alene hjem efter et møde og der mødte han en hjemløs.
– Jeg endte med at snakke med ham halvanden time. Han var velsoigneret og talte godt engelsk. Det vigtigste for ham var at hjælpe andre ved at tale med dem og selv vokse i forholdet til Gud. Det følte han ikke, at han kunne gøre, når han havde et fuldtidsjob, og derfor arbejdede han ikke. Det satte tingene i relief for mig. Vi almindelige danskere bekymrer os om, hvad man gør eller ikke gør. Den hjemløse var afhængig af hjælp og af Gud hver dag. Han turde tage springet og være afhængig. Jeg kunne egentlig godt se meget af det, han sagde, selvom jeg ikke var helt enig, fortæller Thomas.
Motivationen for at tage af sted var for Thomas at få en åndelig oplevelse. Det synes han ikke, at han fik, men han fik i stedet andre ting.
– Det var en alle tiders måde at rejse på. Det var inspirerende, og jeg håber, at det er en tur, der varer ved. Den er i modsætning til en turisttur, der hurtigt er overstået, siger Thomas.
Nytårsmødet i Portugal modtog hilsener fra blandet andre Pave Johannes Paul II og FN’s generalsekretær, Kofi Annan. Dette nytårsmøde var det 27., siden møderne startede i Paris i 1978.