Ekstraordinært eventyr

I november 2004 fyldte Arne Munk 70 år, og Lohses Forlag udgiver i den anledning hans meget velfortalte eventyr om en prinsesse med syv fingre på venstre håndHelt uden for de normale udgivelsesterminer for bøger fra Lohses Forlag er der kommet en lille bog på under 50 sider, som endda er trykt med stor skrift og helsides illustrationer.
Bogen indeholder et eventyr for større børn og voksne, Prinsesse Hringsjau – skrevet for 15 år siden af digterpræsten Kaj Munks søn, Arne Munk.
Arne Munk hører ikke til blandt dem, der er bange for at sige, hvad de mener. Det har han bl.a. bevist gennem sit engagement i abortmodstanderbevægelsen Retten til liv. Man mere end fornemmer samme engagement som drivkraft bag eventyret om prinsesse Hring-sjau.
Heri lægger han heller ikke fingrene imellem, når han skal berette om rigets tilstand, men nok så klogt har han valgt eventyrets form til at fremføre sine ironiske, ja til tider bidske, „angreb“ på den „perfekte“ stat.

Hvor blev glæden af?

Problemet, som det formuleres i eventyret, er, at når alt absolut skal være „fuldkomment“ eller „bedst“, forsvinder glæden. Og kongen i eventyret har som alle andre i sit rige mistet glæden, men ingen – ikke engang de klogeste hoveder – kan finde ud af hvorfor, selv om man længe gør sig de ihærdigste anstrengelser.
Pludselig ud af den „blå luft“ dukker en krøbling op på slottet midt under nytårsballet. Han giver kongen en æske med syv fingerringe og et løfte om, at dronningen trods sin høje alder skal føde en datter – med syv fingre på venstre hånd.
Kongen erkender, da krøblingen er forsvundet lige så pludseligt:
„Ansigt til ansigt med denne krøbling faldt skællet mig fra øjnene. Midt i al den legemlige fuldkommenhed, hele dette glimmerværk, vi her har stablet på benene, slog det mig, hvem der beskæmmet burde bøje hovedet.“
Og historien fortsætter:
„Til alles forbløffelse og vantro lagde den aldrende dronning sig ud, og hen på sensommeren fødte hun en prinsesse med syv lilleputfingre på sin venstre hånd.“
Det meget velfortalte eventyr om den syvfingrede Hring-sjau er inspireret af en tegning, som hans datter Ane Mathilde havde lavet, da hun var fem år. Arne Munk skriver i et efterskrift om forhistorien, at datterens tegning af en pige med syv fingre „bed sig fast i bevidstheden og udviklede sig til en uforsonlig undsigelse af normalbegrebets teknokratiske, tyranniske, forløjede, livsødelæggende og glædesløse forløsningstilbud.“
Arne Munk fornægter sig ikke – og Lohses Forlag har altså (lidt forsinket) udgivet dette sprudlende og tankevækkende eventyr. Tak for det!

Arne Munk:
Prinsesse Hringsjau
48 sider
49,95 kr
Lohse