Gudstjeneste uden prædikant

Publikum var med hele vejen, da Delirious? leverede en lovsangskoncert af højt format, hvor teksterne fik lov at tale for sig selvFREDERICIA – Mens sneen udenfor pakkede Danmark ind i hvid vinterferie, var det intens lovsang og tilbedelse, der lørdag aften sænkede sig over Fredericia Idrætscenter
Flere end 1000 havde indløst billet til koncerten med engelske Delirious?, og langt de fleste af dem havde trodset vejrliget og vejdirektoratets advarsler mod al unødvendig udkørsel.
World Service lød velkomsten, inden scenen eksploderede i lys og røg, og de forreste rækker hoppede og sprang sneen af fodtøjet.
Og en gudstjeneste blev det. Med afvekslende rock og feststemning og stille meditative faser med skønsang og hammondorgel.
Og det var numrene fra Delirious?’ seneste album, World Service, der fik lov at dominere koncerten.

Sidste album altid bedst

– I Delirious? har vi den grundholdning, at det seneste album altid er det bedste, forklarer bandets forsanger Martin Smith.
– I hvert fald det bedste, siden vi begyndte at gå med lange bukser, smiler han.
Med pjusket pophår og opknappet skjorte minder han mest af alt om en ung Rod Stewart, mens sangstemmen peger mere i retning af Bono fra U2.
Og således blev det med „Grace like a river“, „Rain Down“, „Majesty (Here I am)“ og superhittet „Inside Outside“, der blev serveret inklussiv musikvideo på storskærm.
I syv kvarter bragede Delirious? ud fra scenen med en blanding af pop, rock og syng-med-venlig lovsang.
Størsteparten af publikum var i forvejen fortrolige med gruppens materiale. Og de, som havde problemer med at ramme versefødderne, kunne skule til hallens to storskærme, hvor teksterne blev vist.
Langt de fleste kunne dog uden hjælpemidler synge med på de Delirious-lovsange, der for længst har vundet indpas i danske menigheder og ungdomsgrupper. Blandt andre „I would sing out your love forever“ og „Did you feel the mountains tremble“.
Med de kendte sange bredte den intense stemning sig fra de forreste unge rækker til det mere modne publikum bagest i salen.
– Når vi spiller her i aften, er det, fordi vi tror, at Gud vil forandre jeres land, råbte Martin Smith fra scenekanten og høstede stort bifald.
– Men for at forandre Danmark har han brug for jer, lød opfordringen. Og skulle man tro publikumsreaktionen, var der unge nok, der var klar til at trække i arbejdstøjet.

Småt med vidnesbyrd

Ellers var det ikke meget, man så til prædikanten under gudstjenesten. For småt, mente flere efter koncerten, der havde forventet et par vidnesbyrd fra de musikalske englændere.
Men sådan skulle det ikke være lørdag aften i Fredericia, forklarer Martin Smith.
– Vi vil gerne lade teksterne tale for sig selv og lade Gud råde. Derfor har vi teksterne med på storskærm, forklarer han.
– Nogle gange gør vi mere ud af også at fortælle vores vidnesbyrd. Men det afhænger af, hvad Gud lader os føle for til den enkelte koncert.
– I aften skulle det først og fremmest være musikken og teksten, der talte, siger forsangeren, der var begejstret for det danske publikum.
– Det er altid spændende at spille i et nyt land for første gang. Vi var forberedt på, at der ikke ville komme så mange, som vi nogle gange spiller for i England, USA og på det sidste også Tyskland. Men vi oplevede, at det unge publikum var med hele vejen, siger han.
Også arrangørerne fra koncertforeningen Glow Concerts var tilfredse, selv om snevejret angiveligt fik mange til at blive hjemme.
– Denne gang kan vi med sikkerhed sige, at det i hvert fald ikke giver underskud. Og så har vi lidt mere at gøre med næste gang, siger Lars Silkjær Mikkelsen fra Glow Concerts.

Ny koncert til sommer

Skulle nogen føle sig snydt efter at have misset koncerten i Fredericia, så kan de godt begynde at glæde sig til, at Delirious? vender tilbage til Danmark allerede til sommer.
Det sker i forbindelse med Pinsekirkernes Sommer Camp 2005 i Mariager torsdag den 7. juli.