Sarah Livingstone fik sin amerikanske læge

Her er hun så, Sarah Gry Andersen, med James Appel, den unge amerikanske læge, som hun blev forelsket i under Afrikas stjernehimmel.
Ja, nye læsere véd ikke, hvad de er gået glip af. Men i uge 47, 48 og 49 (2004) bragte vi en dramatisk artikelserie om Sarah Gry Andersen fra Østervrå. Denne unge sygeplejerske er på egen hånd rejst til et ramponeret missionshospital i Béré i Tchad for at hjælpe lidende mennesker, selv om hun selv må leve for en meget lav løn under kummerlige forhold, blev anholdt for manddrab, syg af malaria og afmagret…
Udfordringen søgte og fandt frem til denne „Sarah Livingstone“, som vi kaldte hende. (Du kan endnu finde artiklerne på udfordringen.dk – søg efter livingstone).
Efter at Sarah havde været alene på det lille hospital i fire måneder, kom en ung idealistisk amerikansk læge – og – ja, det var kærlighed.
I december rejste Sarah hjem for at forberede et bryllup, men da James skulle følge efter, dukkede chaufføren ikke op med en bil. Så James måtte tage den bag på en motorcykel og bagefter presse sig ind i en overfyldt minibus, hvor der kun var et halvt sæde til ham, så han måtte sidde med den anden balle i fri luft ud mod døren for at nå til hovedstaden hundredvis af kilometer nordpå. Med nød og næppe nåede han flyet og kom til Danmark.
Han fortæller i et vennebrev, at det var uvant med de mærkelige danske bryllupstraditioner:
„Brudgommen skal rejse sig, når brylluppet begynder. Normalt lader bruden ham vente i 5-10 minutter. Og kun hvis hun er ond, lader hun ham vente i 15 min. Jeg måtte vente i 20 min…! Hun forklarede, at det var fordi hendes bror absolut ville vaske bilen først. Yeah, right… She’s a tough one.“ (Ja, netop, hun er en hård nyser.)
James var også noget chokeret over, at de mandlige bryllupsgæster senere overfaldt ham og klippede hans strømper over. Så vidt han forstod, var den syv retter lange bryllupsmiddag vigtigere end ceremonien. Ved brylluppet lod James forloverens stol stå tom til ære for sin bror David, der omkom ved en bilulykke i september 2001.
Sarah og James er efter en bryllupsrejse til Spanien igen tilbage i Tchad, hvor de hjælper fattige, syge mennesker med det, de kan.
Henri.