Lovsangslederen, alle kan bruge

Norske Jan Honningdal lægger endnu engang vejen forbi Danmark i april, hvor han medvirker ved hele 12 arrangementer fra den 1.-10. april.
Og Honningdal forstår at appellere bredt. Turen byder på koncerter i alle kirkesamfund fra Luthersk Missionsforening til Trosbevægelsen, for Jan Honningdal er tilsyneladende lovsangslederen, som alle kan bruge, og hans kendte lovsange findes i en lang række kristne sangbøger. Blandt andre Majestæt, konge i evighed, som er oversat til mere end 20 sprog og blandt andet synges i den kinesiske undergrundskirke.
Jan Honningdal er først og fremmest kendt som mangeårig lovsangsleder i Ungdom i Oppdrag, det norske svar på UMO. Og den skæggede nordmand med guitaren har sin helt egen definition på, hvad lovsang i virkeligheden er:
– Mange tager udgangspunkt i udtryksformer som for eksempel sang og musik, når de skal forklare, hvad lovsang er. Men hvis du ikke sætter Gud højest i dit liv, hvad hjælper det så, at du siger flotte ord, synger gode sange og løfter hænderne. Lovsang uden et ærligt hjerte bliver bare en skal, forklarer han.
Men når livet med Jesus er i orden, så kommer lovsangen som en helt naturlig følge, mener han.
Jan Honningdal bruger en plov som et eksempel, når han skal forklare, hvad lovsang gør ved folk.
– Ploven gør den hårde jord modtagelig for nye frø. På samme måde er lovsangen med til at „pløje menigheden op“, siger han.
– Gud kommer nær, når vi lovsynger. Der sker noget med mennesker på flere planer. Atmosfæren i rummet forandrer sig, og du mærker måske en hellig fred. Enkelte bliver måske overbevist om synd i deres liv, som de må gøre op med. Ikke som en fordømmelse, men mere som en stille påmindelse, forklarer han.
I de senere år er lovsang på en særlig måde blevet in, ikke bare i kristne menigheder, men også på musikanlægget hjemme i stuerne.
– Helligånden er som en dirigent. Han ser historien i perspektiv og kan derfor foregribe begivenhedernes gang. Jeg tror, han er i gang med at foregribe en vækkelse. Han har set, at der er behov for en plov, der kan forberede mennesker på den vækkelse, der vil komme i den sidste tid. Lovsangen vil også være en del af den vækkelse, forudser han.
Når Jan Honningdal skal forberede en koncert, tænker han meget på at finde sange, hvor alle kan være med og give deres hjerter til Jesus.
– Der står, at vi hele tiden skal synge en ny sang. Jeg tror, det betyder, at vi altid skal synge en ny melodi. For sandheden om Gud er den samme, teksterne kan være gamle, men vi kan godt synge det på en ny måde, siger han.
– Jeg hørte om en fyr, som havde lavet en indspilning med de instrumenter, man brugte på Davids tid. Det lød helt forfærdeligt, men på Davids tid var det fedt, siger han.
På sin Danmarkstur skal Jan Honningdal og hans band spille i den lutherske frimenighed Københavnerkirken, i Bethelkirken (Missionsforbundet) på Amager, i City Kirken (baptistkirke) i Tåstrup, på Luthersk Missions Højskole i Hillerød, på Løgumkloster Efterskole, i Aalborg Menigheds Center og endelig i de to folkekirker Korning Kirke ved Horsens og Sct. Pauls Kirke i Århus.