DEM trækker sig ud af Botswana i protest

Det sker især for at spare – men også fordi Dansk Ethiopermission er uenig i kirkens valg af ny biskop, som generalsekretæren kalder en katastrofeDansk Ethioper Mission (DEM) har netop meddelt sin partnerkirke, Den evangelisk lutherske Kirke i Botswana at man stopper den økonomiske støtte til kirken og kalder sine medarbejdere hjem fra Botswana til nytår.

Heidi og Jens Lomborg vender hjem med deres børn inden nytår, fordi Ethiopermissionen har besluttet af standse støtten til kirken i Botswana

Hovedårsagen til det alvorlige skridt skal ses i DEMs økonomiske situation.
DEM endte med et stort underskud i 2004. Budget for 2005 disponerer over resten af missionsselskabets hensatte midler (en såkaldt arvepulje).
Derfor skal der gøres noget drastisk, og DEM kan spare 628.344 kr. ved at trække sig ud af Botswana.
DEMs samlede budget for 2005 er på 7.766.265 kr.

Missionærpar
må også hjem

Det er dog ikke alle penge, der går direkte til kirken. DEM har udsendt missionærparret Heidi og Jens Lomborg, som nu fratræder DEMs tjeneste til nytår, så de ikke vender tilbage som lærerpar på kirkens præsteseminarium, Wood-pecker.
Heidi og Jens planlagte hjemmeophold i Danmark nu til sommer er derfor udskudt, og de møder, de skulle have holdt er også skubbet til efter nytår.
Meningen er, at Jens skal nå at føre de studerende op til eksamen i november.
Parrets døtre afslutter deres skoleår i begyndelsen af december hvorefter familien forlader Botswana inden nytår.

Ikke utilfreds med
missionærerne

– Her vil jeg gerne understrege så kraftigt som jeg overhovedet kan, at vi på ingen måde er utilfredse med Heidi og Jens Lomborgs arbejdsindsats. Tværtimod har vi kun godt at sige om dem og deres indsats, siger Filip Christensen, der for nylig meddelte, at han også trækker sig som generalsekretær efter 7 år.

Kirken i Botswana kan bedst undvære DEM

Ifølge generalsekretær Filip Christensen er Botswana og Den evangelisk lutherske Kirke der i landet blevet valgt som offer for sparerunden fordi man skønner at det er den af selskabets tre partnerkirker i Afrika som bedst kan undvære DEMs indsats.

Uenig med kirkens
valg af ny biskop

– Samtidig må jeg også sige at kirken i Botswana selv har gjort det lidt lettere for os at træffe den vanskelige og smertefulde beslutning, siger han.
På kirkens synodemøde den 19. – 24. april valgte de delegerede en ny biskop til afløser for Philip J. Robinson som går på pension. Valgt som ny biskop blev Cosmos Moenga.
– Som mange af kirkens egne folk mener vi at valget af Cosmos Moenga er en katastrofe for kirken, både åndeligt og ledelsesmæssigt.
Og sammen med en mangelfuld styring af kirkens økonomi, har det altså gjort det lidt lettere at træffe beslutningen, selv om det gør ondt når man har hjertet med i arbejdet, siger Filip Christensen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samarbejdsaftalen
fortsætter på vågeblus

DEM fastholder dog samarbejdsaftalen med Den evangelisk lutherske Kirke i Botswana og vil som partner fortsat følge udviklingen i kirken på afstand. På den måde kan DEM vende tilbage med aktiv støtte til kirken i Botswana hvis man om nogle år igen kan løfte opgaven økonomisk, og hvis betingelserne for et konstruktivt og forsvarligt samarbejde med kirken er til stede. Men foreløbigt stopper støtten med penge og medarbejdere med udgangen af 2005.