Mission ØST angrebet i Afghanistan

Ingen medarbejdere kom noget til, da Mission ØSTs kontor i Bahrak i Afghanistan i fredags blev angrebet af vrede demonstranterAFGHANISTAN: Et amerikansk ugemagasin skrev en artikel om, at militærfolk på Guantanamobasen i Cuba chikanerer muslimske fanger ved at skylle udgaver af Koranen ud i toilettet.

Mission ØSTs tre internationale medarbejdere foran kontoret i Baharak – vel og mærke før kontoret blev raseret! Af de tre på billedet var kun manden til venstre til stede under angrebet

Det førte til så stor vrede i det overvejende muslimske Afghanistan, at voldelige demonstrationer brød ud, under hvilke en dansk hjælpeorganisations kontor blev angrebet og stukket i brand.
Sådan lyder den korte udgave af sidste uges forløb, som fik en dansk udløber, da hjælpeorganisationen Mission ØST fik fire jeeps brændt af, en jeep stjålet og et kontor samt et gæstehus raseret og plyndret i byen Baharak fredag den 13. maj.
Det var magasinet News-week, som skrev om krænkelserne af Koranen på Guanta-namobasen – oplysninger, som magasinet siden har taget afstand fra, idet den betegner dem som „udokumenterede“. Men inden da havde skriverierne udløst et voldsorgie i Afghanistan.

Fire blev dræbt

I Baharak havde mullaher under fredagsbønnen opfordret til at protestere mod den koranskænding, som skulle have fundet sted i Cuba, og det fik deltagerne i fredagsbønnen til efterfølgende at demonstrere på gaderne.
Udenlandske hjælpeorganisationer blev angrebet, og deres biler brændt af. De lokale myndigheder forsøgte forgæves at stoppe optøjerne, og ifølge Mission ØSTs hjemmeside blev fire demonstranter dræbt af politiet, mens en del politibetjente og en lokal krigsherre blev gennembanket af demonstranter.

Mere militær i området

Ingen af Mission ØSTs medarbejdere kom til skade under angrebet, og de er nu alle i sikkerhed. Mission ØSTs to kontorer i Badakshan-provinsen – i byerne Baharak og Faizabad – lukker midlertidigt. Sikker- hedssituationen i området følges tæt fra andre steder i landet. 
– Afghanerne har desperat brug for vores hjælp. Derfor fortsætter vi vores hjælpearbejde i landet, så længe sikkerhedssituationen tillader det, siger Kim Hartzner, der er generalsekretær i Mission ØST, på organisationens hjemmeside.     
Fredagens blodige demonstrationer har betydet en større tilstedeværelse af danske og tyske styrker i området, fordi militæret frygter, at urolighederne vil fortsætte. Guvernøren i Baharak har lovet at sætte en efterforskning i gang. Mission ØSTs planer for fremtiden vil blive afgjort på basis af en analyse af sikkerhedssituationen og dens udvikling i de kommende dage.