Håber på kampvalg om formandspost i KD

Tidligere gruppeformand Mogens Nørgaard Pedersen er foreløbig den eneste formandskandidat hos Kristendemokraterne, men flere overvejer seriøst at stille opMogens Nørgaard Pedersen er foreløbig den eneste kandidat, men der er lagt op til kampvalg om Kristendemokraternes formandspost til oktober på landsmødet, der skal vælge Marianne Karlsmoses efterfølger. Hun går efter tre år på posten.

Mogens Nørgaard Pedersen stiller op til formandsposten

Tove Videbæk, tidligere MF’er, og Kristian Øhrstrøm, der er partiets organisatoriske næstformand, overvejer begge at stille op til posten.
Marianne Karlsmose har stået for en fornyelse i partiet symboliseret ved navneskiftet fra Kristeligt Folkeparti til Kristendemokraterne. Det har skabt uro på de indre linjer.
Mogens Nørgaard Pedersen, der er valgt i Nordjyllands Amt, sad to år i Folketinget, inden partiet røg ud fra Christiansborg ved valget i februar.
Han havde allerede besluttet at stille op som modkandidat til Marianne Karlsmose på landsmødet, inden hun overraskende meldte sin afgang.
– Jeg kan samle partiet og skabe et bredt samarbejde, og dét er der behov for nu. Trods valgnederlaget er der stadigvæk kraft og dynamik i partiet, så jeg tror, vi kan vende tilbage til Folketinget ved næste valg.
– Jeg ser gerne et kampvalg, så vi kan få tegnet en klar politisk profil. Uden min parlamentariske erfaring havde jeg aldrig meldt mig til posten. Jeg har også anden erfaring med at få folk til at samarbejde på en velfungerende måde. Jeg er udpræget praktiker, siger Mogens Nørgaard Pedersen, 47 år.
Inden han kom i Folketinget var han organisatorisk næstformand i to år og ansat som børnekonsulent i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler.
Mogens Nørgaard Pedersen er i dag børnekonsulent i Indre Mission. Sammen med hustruen Jytte har de to plejebørn på otte og ni år.
Politisk linje
Formandskampen på landsmødet kommer i høj grad til at stå om partiets fremtidige politiske linje.
– Jeg stemte selv for navneskiftet til Kristendemokraterne, men for mig er det kun et spørgsmål om indpakningen. Vi skal stå fast på vores hidtidige politik. Jeg vil markedsføre vores politiske indhold og tegne en profil, så vælgerne ved, hvem de stemmer på ved næste folketingsvalg.
– Mange har jo ment, at partiet har fået en mere borgerlig linje ved navneskiftet. Vi har peget på en borgerlig statsministerkandidat ved de sidste to valg, men er gået tilbage hver gang. Partiet er ikke forpligtet til at pege på en statsministerkandidat inden valget. Jeg er åben overfor, at vi har noget at vælge imellem, men jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu, oplyser Mogens Nørgaard Pedersen.
To overvejer
Tove Videbæk, tidligere MF’er, opstillet i Ringkøbing Amt, overvejer også at stille op:
– Jeg har jo lige fået et meget spændende og tidskrævende hverv som repræsentant i Europæisk Evangelisk Alliance (EEA) i Bruxelles. Men jeg har fået rigtig mange opfordringer til at stille op. Jeg er i overvejelsesfasen og vil beslutte mig i løbet af denne måned. Jeg bakker Marianne Karlsmoses politiske linje op. Hun har arbejdet hårdt. Hun har haft mange odds imod sig. Men det havde været lettere for os alle, hvis hun var gået lige efter valgnederlaget, udtaler Tove Videbæk, der også hilser endnu flere formandskandidater velkommen.
Ny vitalitet
Kristian Øhrstrøm, organisatorisk næstformand, 30 år og erhvervsjurist, er også i overvejelsesfasen.
– Først blev jeg chokeret, da Marianne meldte sin afgang. Men efter at have overvejet tingene så kan et formandsskifte blive en spændende politisk udfordring for partiet. Og vi har faktisk mange gode kompetente formandsemner. En formandsdebat kan tilføre partiet ny vitalitet, hvis vi kan få en god politisk diskussion og afklaring. Jeg håber på kampvalg, så kandidaterne kan komme rundt i landet, siger Kristian Øhrstrøm.