Spændende musical over det jødiske folks historie

International Christian Embassy Jerusalem står bag den meget flotte musical PagtenMere end 70 mennesker synger den israelske nationalsang „Ha Tikvah“, og flere af dem svinger med det israelske flag, mens publikum har rejst sig og klapper taktfast ved afslutningen på en meget flot musical over det jødiske folks historie. Mange har tårer i øjnene.

Musicalen Pagten, fortæller på betagende vis om det jødiske folks historie.

Vi har netop overværet „Pagten – det jødiske folks historie“ opført på hebraisk på teatret i Eilat.
Musicalen er skrevet og komponeret af Elizabeth og Robert Muren og oversat til hebraisk af den prisbelønnede lyriker Ehud Manor, der var en af Israels største forfattere i vor tid. Tre dage, før vi så stykket, døde Ehud Manor, og han blev mindet før opførelsen af musicalen denne aften. Hans død er et stort tab for Israel.
Temaet for hele musicalen er det jødiske folks historie, dets fantastisk spændende rejse gennem de bibelske løfter lige fra Guds løfte til Abraham og frem til genfødelsen af den moderne stat Israel.

Fra Abraham til 1948

Musicalen om det jødiske folks historie begynder med Abraham

I den første scene ser vi netop den langskæggede Abraham sidde på en høj og tælle stjerner – og der gik et gys gennem mig ved denne scene. Jeg oplevede at være lige midt i bibelhistorien.
Gennem en række scener oplever vi væsentlige sider af det jødiske folks historie: smerten i det egyptiske slaveri gennem Moses’ mor, da hun „afleverer“ sit barn til Nilen, Ruths troskab mod svigermor Naomi og mod Israels Gud, det babyloniske fangenskab og den romerske besættelse, og da dronning Ester sætter sig op mod Haman efter råd fra Mordokaj. (Scenen med dronning Ester er ny i dette års udgave af „Pagten“.)
Vi er også med i Det Nye Testamente og gennem de mørke århundreder, som fulgte efter. Vi er til stede ved sabbatsbordet hos forfulgte jøder i diasporaen og i Warszawas ghetto, og vi oplever staten Israels genopståen i 1948, en meget gribende scene.

Iørefaldende og betagende

Musicalen er fængslende, og med sine iørefaldende melodier i de historiske scener betager den alle, der ser den. Et sted mellem 20.000 og 30.000 har gennem de sidste tre år set denne fascinerende musical. Mange skoleelever og soldater har set den – og alle bliver betaget af den. Det er jødernes egen historie, der rulles op for dem.

– og slutter med scener fra diasporaen (ill.), holocaust og statens fødsel

Amatører på professionelt niveau
Bag den stort opsatte og meget flotte musical står International Christian Embassy Jerusalem. De mere end 70 medvirkende, voksne, ældre og børn, der alle er amatører, kommer fra Israel og en lang række lande ud over jorden.
De sidste tre år har de sat hinanden stævne for at drage på turné, og i 2006 fortsætter turnéen, og blandt de medvirkende ser vi Linda Møller, der er Dansk-Jødisk Venskabs repræsentant i Israel. De mange amatører leverer skuespil og sang på et professionelt niveau, og det er rørende at se, hvordan børnene lever sig ind i historien, lever historien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fås på dvd og video

Musicalen findes på dvd og video, dog uden den nye scene med dronning Esther. Spilletiden er 75 minutter.
Prisen er 150 kr. for videoen og 200 kr. for dvd’en, som kan bestilles på ICEJ’s danske kontor.