Albanske skolebørn lærer om mirakler

Den albanske regering har tilladt, at det kristne børneblad Mrekullia (Mirakel) bruges
i undervisningen på landets skoler. Projektet støttes af Aktiv Mission fra DanmarkBørnebladet Mrekullia, eller bare Mirakelbladet, bliver i Albanien betragtet som et af landets bedste børneblade. Skolerne glæder sig over at kunne bruge det i undervisningen.

Det kristne børneblad Mirakelbladet er blevet et stort hit blandt skolebørn i Albanien.

– Jeg har læst bladet gennem de sidste tre år, fortæller Arjola Caka, der går i 7. klasse. – Der er mange sjove spil og quiz’er mv. Desuden er der poesi. Det kan jeg godt lide.
Arjola er en af de 80.000 albanske børn, der hver måned læser Mirakelbladet. I dag er hun særligt glad. Hun har vundet en mountainbike i den landsdækkende konkurrence i Mirakelbladet.

Bruges i skolerne

Månedsbladet Mrekullia udgives af den lokale organisation Mission Possible, der samarbejder med den danske organisation Aktiv Mission.
Siden opstarten i 1993 er oplaget steget fra 14.000 til 80.000 eksemplarer om året . Og bladet betragtes som et af Albaniens bedste børneblade.
– Jeg synes, det er ret fantastisk! siger Ruben Lysemose, der er generalsekretær i Aktiv Mission. I sommer var han i Albanien for at besøge nogle af de albanske skoler, der bruger bladet i undervisningen.
– Der er skoler, der er så optaget af Mirakelbladet, at de holder deres egne konkurrencer mellem klasserne, hvor der udelukkende stilles spørgsmål om, hvad der stod i Mirakelbladet i det forgangne år.
– Der er virkelig et engagement i det, fortæller Ruben Lysemose.

Tilpasset kulturen

Arjola Caka har som 70 procent af befolkningen en muslimsk baggrund – eller i hvert fald et muslimsk efternavn. Men på grund af de mange år med ateisme er det mere af navn end af gavn..
Arjola og andre albanske børn går mere op i miljøet – en hel ny trend i Albanien. Det kan hun også læse om i Mirakelbladet.
For bladets succes skyldes i høj grad, at børnene finder det spændende og relevant samtidig med, at det er indbydende at se på.
– De nationale digte og lidt om miljø gør bladet tilpas kulturelt til at kunne tillades i den offentlige skole, fortæller Ruben Lysemose. – På forskellig vis får indholdet børnene til at tænke over „ting med Gud“, og kristne værdier spredes.
– Der er ikke en direkte „prædiken“, men børnene inviteres til sommerlejre og mirakelklubber, hvor de kan høre mere, forklarer han.

Behov for netværk

Aktiv Mission har fulgt og støttet projektet, siden det var på idéplan i 1992. Man har hjulpet såvel med penge som med at udvide deres netværk til andre kristne i landet og i hele Europa.
– Man må forstå, at Albanien gennem mange år var et totalt gudløst land. Der er derfor ingen netværk blandt de kristne.
– Vi har nu fået sat dem sammen med kristne fra Danmark og Polen, som også arbejder med børn og unge, fortæller Ruben Lysemose og understreger, hvor vigtigt det er ikke blot at støtte økonomisk.