Skriv til Suh

Har du et problem så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Bekymring

Kære Suh
Min mor er nu gammel. Hun går altid og bekymrer sig. Også om sin kristne tro bekymrer hun sig meget. Hun er dybt troende, men bliver ved med at stille spørgsmål ved, om hun nu også tror nok. Jeg er efterhånden temmelig træt af at høre på det, og især fordi intet af det jeg siger, hjælper. Har du et godt råd til mig?
Datteren

Kære Datter
Mange gamle mennesker bekymrer sig om mange ting, fordi de ikke længere har så mange kræfter og så meget overskud, som de engang havde. Små ting kan derfor hurtigt virke uoverskuelige.
Det kan være rigtig hårdt at være den pårørende, som altid skal lægge øre til, og måske føler du dig forpligtet til at løse hendes problemer og at overbevise hende om, at hendes tro er god nok?
Prøv måske blot at lytte til hende og lad hende mærke, at du forstår, at det kan være svært at være hende.
Nogle gange er det at blive lyttet til i kærlig tålmodighed nok til at give lidt fred i sjælen.
Prøv også at foreslå hende at tale med sin præst om sin tro, på denne måde får hun en grundig teologisk vejledning og du kan få lidt aflastning.
Mange hilsener Suh

Vi diskuterer…

Kære Suh
Min kone og jeg kan ikke holde op med at diskutere. Det er småting og ligegyldigheder, vi diskuterer om. Men vi kan ikke lade være. Og det skaber desværre en meget negativ stemning. Min kone er perfektionist, mens jeg tager det hele lidt mere afslappet. Når hun retter på mig, bliver jeg stødt – og så får hun igen. Hvordan får man fred?
Træt mand

Kære „Træt mand“
Ofte ligger der noget dybere bag de mange diskussioner om alle mulige umiddelbart ligegyldige ting.
Tit er det kvinden i et forhold som primært står for mange af de praktiske ting i hjemmet, i hvert fald for koordineringen af det, og måske oplever din kone ikke at få nok opbakning på forskellige områder i jeres hverdag? Eller måske føler hun, at du ikke påskønner hendes indsats for at gøre jeres hjem hyggeligt?
Jeg vil råde jer til at sætte tid af til at snakke sammen og prøve at høre, hvad I hver især egentlig har brug for at sige til den anden. Når I gør det, tror jeg ikke, det bliver så svært for jer at blive enige om nogle kompromiser, som kan være tilfredsstillende for jer begge. Det er den eneste vej til at få fred – på den gode måde!
Mange hilsener Suh

Ugens Brev

Kære Suh
Jeg er en mandlig senior som har et spørgsmål omhandlende motion og kristen tro. Jeg dyrker regelmæssigt motion og jeg har læst og hørt i medierne, at man bliver bedre til at lære nyt og får det bedre både fysisk og psykisk, når man dyrker regelmæssigt motion. Kan motion også få indflydelse på ens kristne tro, når man dyrker det regelmæssigt?
Venlig hilsen
Niels

Kære Niels
Når vi motionerer udskilles der endorfiner i hjernen, som er et hjernekemisk stof, som bl.a. har med vores følelse af velvære at gøre. Regelmæssig motion har derfor rigtig nok indflydelse på vores generelle velbefindende, både fysisk og psykisk. Da vi er skabt i Guds billede med både krop, psyke og ånd, og da disse tre hænger nøje sammen, kan man godt sige, at motion kan have en form for indflydelse på ens kristne tro, eller man kan sige, at når vi plejer den ene af disse tre dimensioner, vil det have en positiv indflydelse på de andre dimensioner. Mange oplever f.eks. at de får mere energi og overskud af at motionere, og det kan måske netop medføre, at man også har mere energi og overskud til at sætte sig ned og være sammen med Gud. Tit er det ikke nødvendigvis lysten til at holde andagt eller lysten til samvær med Gud, der mangler, men „man orker det bare ikke i aften, fordi man er helt udkørt“. Nogle oplever også konkret, at deres sanser skærpes af regelmæssig motion – at de bliver klarere i hovedet og har nemmere ved at koncentrere sig. Dette kan også have en positiv indflydelse på ens kristne liv, idet man måske oplever at have nemmere ved at „høre“ eller „mærke“ Gud, når han meddeler sig til én i ens hverdag. Så ja, jeg tror godt, at regelmæssig motion kan have en indirekte indflydelse på ens kristne tro.
Mange hilsener Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kommunikation med hinanden – og sig selv

De fleste af os er klar over, at det er vigtigt med en god kommunikation i forhold til de relationer vi er i, det gælder vores ægtefælle, familie, venner, kollegaer osv.

Vi ved, at det er vigtigt, at vi SNAKKER sammen.
Når vores relation til en anden alligevel problematiseres og måske opleves som tung og negativ kan det handle om vores måde at snakke sammen på.
Hvis du derfor er i en sådan negativ relation, så prøv at være opmærksom på om du rent faktisk får formidlet det, der virkelig ligger dig på sinde.
Vær opmærksom på, hvad det er for et grundlæggende budskab du gerne vil have, at den anden hører.
Tit bliver vores kommunikation nemlig dårlig og ufrugtbar, fordi vi rent faktisk ikke selv helt er klar over, hvad det er, vi i virkeligheden gerne vil sige, og vi har derfor svært ved at få det formidlet tydeligt til den anden.
Prøv f.eks. at spørge dig selv: „hvad er mit egentlige budskab?“ eller „når jeg siger dette til NN, hvad handler det så faktisk om?“
På denne måde hjælper du både dig selv og den, du er i relation til, til at få en mere klar og tydelig kommunikation og forhåbentlig en deraf mere positiv relation.
Hvis I har hyppige skænderier uden rigtig at komme nogle vegne, så prøv igen at være opmærksom på, om du får sat ord på, hvad det handler om for dig, for alt for ofte bliver skænderier en kamp om, hvem der kan huske flest eksempler på uhensigtsmæssig adfærd hos den anden.
I en sådan kommunikation begynder de fleste sætninger med „du gør…“ eller „du er…“. Fokus ender derfor med at være på den anden, og på hvad den anden kan og burde gøre. Det kan vi sjældent ændre på, og resultatet bliver derfor negativt. I stedet må vi fortælle vores ægtefælle/ven/kollega, hvordan vi oplever tingene og koncentrere os om det vi kan gøre anderledes. På denne måde kan der i stedet for blive lagt op til et konstruktivt samarbejde om, hvordan I i fællesskab kan gøre situationen mere hensigtsmæssig for jer begge. Men er du utilfreds med jeres kommunikation – så begynd med at ændre den hos dig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen: