Kirker går foran med julehjælp

Kirker og kirkelige organisationer tilbyder igen i år julehjælp til økonomisk trængte familier Julemåneden er den tid på året, hvor forskellen mellem rig og fattig er allermest tydelig. Mens de fleste danskere kan tage del i det kommercielle juleræs, må en større og større gruppe bede om hjælp, for at juleaften bliver bare en anelse mere festlig end den grå hverdag.

Frelsens Hærs musikorkestre er i mange byer med til at præge gadebilledet i december. Pengene, der samles, går til Frelsens Hærs omfattende julehjælp, der hvert år kommer hundredvis af trængte familier til gode

Et af de kirkesamfund, som deler julehjælp ud hvert år, er Frelsens Hær. Og her har man oplevet, at efterspørgslen er blevet større. I 1998 blev der uddelt godt 3600 julepakker. I 2001 var tallet vokset til over 4900, og de sidste to år har op mod 5500 familier nydt godt af Frelsens Hærs julehjælp.
En anden af de store organisationer er Kirkens Korshær, som hvert år allerede i oktober modtager opkald fra dårligt stillede, overvejende enlige forsørgere, der ønsker at komme i betragtning til julehjælpen.
– Når ansøgerne udfylder et skema, kan vi se, at rigtig mange har mellem 2300 og 2600 kroner tilbage, når de har betalt skat og husleje. Det er et så lille budget, at en tandlægeregning på 500 kroner kan vælte læsset, udtaler Visti Nørgaard, der er leder af Kirkens Korshær i Aalborg, på organisationens hjemmeside.
Igen i år står en række kirker og kirkelige organisationer i forreste række, når der skal deles hjælp ud. Alligevel har de svært ved at følge med efterspørgslen, fordi ansøgningerne om julehjælp de senere år langt har oversteget de ressourcer, organisationerne har til rådighed.

Jul på kollegieværelse

I Odense begyndte den lokale pinsekirke at uddele julehjælp for et par år siden, og denne gang har kirken sat sig for at hjælpe 150 odenseanske familier med alt, hvad der hører sig til en god julemiddag.

En ansøgning fra en 16-årig pige er stadig med til at motivere Pinsekirken Odense til at hjælpe i julen, siger kirkens præst, Jan Due Christensen

Noget af det, der motiverer til at fortsætte, er en ansøgning, pinsekirken modtog for et par år siden.
– En 16-årig pige søgte om hjælp til at fejre jul med hendes seks søskende, som var placeret i pleje hos forskellige familier. Hun havde 1400 kroner til sig selv om måneden og ville så gerne have hjælp til en hyggelig julemiddag på hendes kollegieværelse, fortæller kirkens præst, Jan Due Christensen.
I Pinsekirken Odense vil man samle ind til julehjælpen i forbindelse med en stor julefest med underholdning og musikalske indslag søndag den 11. december.
Foruden de store organisationer uddeler en lang række folke- og frikirkemenigheder over hele landet julehjælp i deres lokalområde.