Skriv til Suh

Har du et problem så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Kære Suh
Jeg har med interesse læst dine sidste to brevkasser. Selv har jeg oplevet angst i perioder – og har også gået til noget kognitiv terapi. Men tendensen/følsomheden har jeg stadig til en vis grad. Så jeg kunne godt tænke mig, om du ville fortælle noget mere om årsagen/årsager til angst.
Venlig hilsen
„Fisken“

Kære „Fisk“
Angst kan være resultatet af en ubalance i vores hjernekemi eller en fysisk defekt, som en anden læser fortalte om i sidste brevkasse. Overvej derfor eventuelt at blive grundigt undersøgt af en læge eller neuro-psykolog for at udelukke somatiske årsager til din angst.
Angst kan også udløses af en følelsesmæssig uro eller smerte, der således via angsten prøver at motivere dig til at få bearbejdet og få løst den følelsesmæssige konflikt.
Hvis du ofte spekulerer på fremtidige problemer og trusler, kan angsten også være en kognitiv reaktion på dette.
Ligeledes kan både stress og depression også medføre angst, så prøv også at være opmærksom på, om noget af dette kunne være tilfældet i din situation?
Held og lykke med at vinde over angsten.
Hilsen Suh

Kære Suh
Min mand og jeg har desværre fundet ud af, at vores teenage-datter ryger hash sammen med nogle venner. Vi har naturligvis forbudt hende det og både snakket med hende om det og truet med diverse sanktioner. Hun lover gang på gang, at det er slut, men holder det ikke. Jeg hører, at man ikke kan blive afhængig af at ryge hash, så måske skal vi bare vente til det går i sig selv? Jeg tror, at vores datter inderst inde selv ønsker at stoppe, men at det er svært for hende at sige fra over for vennerne – måske på grund af usikkerhed? Kan du give os et godt råd?
Hilsen en bekymret Mor

Kære bekymret Mor
Mange teenagere har et stort behov for bekræftelse og for at „falde ind“, hvilket nogle gange resulterer i, at de gør noget, de ellers ikke ville have gjort f.eks. at ryge hash. At din datter „har ladet jer opdage det“ kan være et tavst råb om hjælp – at hun ikke selv kan overskue at komme ud af denne situation. Jeg synes derfor bestemt ikke, at I skal vente og se, om det går i sig selv. Man kan desuden godt blive afhængig af at ryge hash, og mange har da også milde abstinenser ved ophør.
Jeg tror ikke på trusler, men derimod på konsekvenser. Lad jeres datter vide, kærligt men bestemt, at hvis hun vælger at overtræde jeres regler i hjemmet, så har det nogle konsekvenser, som I ikke vil tøve med at drage. Således er det ikke tomme trusler eller en straf, men i stedet en konsekvens af hendes valg. På denne måde er I med til at motivere hende til at vælge at handle anderledes.
Prøv også at snakke med jeres datter om hendes usikkerhed i at sige fra og lad hende mærke, at I godt kan forstå, at det er svært. Vejled hende derefter i, hvordan hun gør det. Måske ved hun ganske enkelt ikke, hvordan man gør?
Undgå forhør og anklagende „forklar mig dog hvorfor…“ og mød i stedet jeres datter med imødekommenhed og interesse, ikke kun om hash’en, men om hendes liv i det hele taget.
Respekter når der bliver sagt „nej“. På denne måde begynder jeres datter forhåbentligt efterhånden at opleve jer som samarbejdspartnere og ikke modstandere.
Held og lykke!
Hilsen Suh

Kære Suh
Jeg er en ung pige, der går og overvejer at få lavet en plastik-kirurgisk operation af kosmetiske grunde. Jeg er i tvivl om, om man kan gøre det som kristen? Hvad mener du?
Hilsen Mathilde

Kære Mathilde
Umiddelbart synes jeg ikke, at det overfor Gud er værre at få foretaget en plastisk-kirurgisk operation end at få farvet sit hår. I begge tilfælde er vi utilfredse med det, vi fra naturens side har fået, og mon ikke Gud tilgiver os den forfængelighed.
Rent praktisk er der dog en væsentlig forskel på hårfarvning og plastiske operationer, idet du nemt kan få dit hår farvet tilbage i den gamle farve, mens den plastiske operation straks er noget mere permanent. Sidstnævnte er samtidig både dyrt, smertefuldt og ikke uden risici, hvor hårfarvning trods alt kun er dyrt.
Overvej derfor din beslutning nøje: er de eller den gene du nu kosmetisk døjer med værd at ofre både tid, smerte, penge og eventuelle risici på?
Sørg også for at drøfte det nøje med din læge og en der har forstand på plastik-kirurgi.
Held og lykke med at træffe den rigtige beslutning.
Venlig hilsen Suh