Sådan gør du, når dit barn bliver krævende

Det er muligt at undgå pinlige scener i supermarkedet, hvis du planlægger indkøbsturen hjemmefra.

Psykolog Susanne Snej Jensen, KFBU

– Du kender det godt. Du er ude at handle med dit barn lørdag formiddag. Og inden du ser dig om, er du hovedpersonen i et drama om børneopdragelse – „live“ midt inde i supermarkedet:
– Mor, se den Pokemon!
– Nej, ikke nu, vi skal skynde os videre.
– Jeg vil ha’ den der. Mooaar!
Og så er der lagt op til hyl, skrig og skrål. Folk vender sig om og undrer sig over, om du har styr på dit barn. Pinligt. Og så er du er lige ved at give efter.
– OK…
– Hov, stop! Det er dig, der er forælder, og dit barn, der er barn. Det er dig, der sætter rammerne, det giver dit barn tryghed. Så sig nej, og gør både dig selv, dit barn og dine omgivelser en stor tjeneste.
– Det kan være svært at sige nej til et protesterende barn. Men hvis du giver efter, får dit barn i bedste fald en ting mere til børneværelset, som det alligevel ikke sætter pris på, i værste fald bliver det utrygt og mister respekten for dig.
– Så her er et par gode råd – hvis det er et lille barn:
1. Afled barnets opmærksomhed: „Nej, se de flotte farver derhenne!“
2. Snak med barnet om dets krav uden at gå ind på dem. „Det ser da spændende ud. Det er da en flot ting!“
3. Vælg at tolke barnets krav. Barnet kan sige: „Jeg vil have slik.“ Men det, barnet mener, er måske: „Læg mærke til mig!“. Så snak med barnet – og gå videre.
Hvis barnet er lidt ældre:
1. Bestem dig, inden du går ind i forretningen. Må barnet få noget? Og i givet fald hvad? Gør op med dig selv, hvad indkøbsturen går ud på. En kort forberedelse i tankerne er guld værd.
2. Sig et velovervejet „nej“: „Jeg bestemmer, at det får du ikke.“
3. Sig hvad du selv ønsker for barnet. Sig: „Nej, men jeg har lyst til at give dig det her.“ Dermed viser du, at du har tænkt på barnet. Og barnet føler sig set.
– Børn ønsker nemlig dybest set, at forældrene „gerne vil“ dem. De kan sagtens opgive at få slik, hvis de får nærvær og kontakt.
– Sæt mindre børn op i indkøbsvognen. Hvis de render rundt i forretningen med dig efter sig, så er du solgt på forhånd!
– Og endelig: Lav en regel: „Vi får slik én gang om ugen“ (eller lignende). Børn bøjer sig for regler, så længe forældrene helhjertet går ind for dem. Fortæl dig selv: Som forælder er det MIN opgave at beslutte. Det er forskellen på forældre og barn i den her familie.
Familiespalten er skrevet af psykolog Susanne Snej Jensen. Hun er forstander på Solbjerg, et behandlingshjem for børn med kontaktforstyrrelser på Frederiksberg. Solbjerg er en institution under KFBU, Kristelig Forening til Bistand for Børn og Unge