I erhvervspraktik som elefantpasser

Lennart P. Vestergaard fra Brørup og Dan E. Olesen fra Tiset har været i erhvervspraktik hos Cirkus Dannebrog i Sjølund Hvordan er det at arbejde som dyrepasser i et cirkus?

Lennart (t.v.) og Dan har brugt meget af deres erhvervspraktik på at muge ud hos elefanten Rambo.

Det har Lennart og Dan fra Sommersted Ungdomsskole prøvet i en uge. De er begge 17 år og går i 10. klasse.
Jeg tog ud og besøgte dem på deres praktiksted hos Cirkus Dannebrog i Sjølund syd for Kolding, og fik en snak med dem om, hvordan det er at være i praktik som dyrepasser. Mens vi snakker, bliver elefanterne fodret med gamle rundstykker og lunkent vand.
– Vi ville begge gerne prøve at arbejde med dyr, men gerne nogle lidt mere specielle dyr end bare grise og køer, så derfor valgte vi at komme i praktik i et cirkus, fortæller Dan.

Rambo og Baby

– Her er fire æsler, seks kameler, to heste og to afrikanske elefanter. Og så nogle grise, men de hører til et landbrug i nærheden, så de har ikke noget med cirkusset at gøre.
Dan og Lennart er enige om, at det er elefanterne og æslerne, der er de mest interessante. Elefanterne hedder Rambo og Baby, og er henholdsvis 35 og 45 år gamle.
– Det meste af tiden muger vi ud ved elefanterne – det er ikke så lækkert. Men vi får også lov til at se nogle af de kunster, de kan. I går så vi dem danse og stå på bagbenene, fortæller Lennart, mens Rambo tager fat i Dans arm.

Den tyske dyrepasser

Den tyske dyrepasser siger, de skal hente noget mere brød.
Han snakker kun tysk.
– Det er ikke alt, vi lige får fat i, men han er god til at tale langsomt og tydeligt, så vi kan følge med, forklarer Lennart.
Dan vil gerne arbejde med dyr, når han bliver ældre, og praktikopholdet har ikke afskrækket ham:
– Det er ikke så hårdt at være her, det kan bare være ret træls at muge ud hele tiden… Jeg vil gerne arbejde med elefanter og løver, når jeg bliver ældre, men jeg har ikke lyst til at arbejde i et cirkus, siger han.
Heller ikke Lennart er sikker på, at han vil arbejde i et cirkus:
– Man er hele tiden på farten, og det kunne jeg ikke tænke mig. Jeg vil hellere uddannes til murer, fastslår Lennart, som har fået mindre lyst til at arbejde med dyr efter praktikopholdet.
Drengene skal tilbage til arbejdet, så vi tager afsked, imens Rambo, der flere gange under interviewet har været ved at trampe ud af indhegningen, fornøjet stikker snaplen ned i vandbaljen foran sig.