Vil historien gentage sig?

„Den som ikke lærer af historien, er dømt til at gentage den“, er et citat af Georg Santayana, som gentages flere gange i dokumentarfilmen om antisemintismen Lest we forget („At vi ikke må glemme“) produceret af Johannes Facius og Christopher McDermott.Dokumentarfilmen er fra 2004, men er fortsat superaktuel, fordi antisemitismen er på fremmarch. Irans præsident tordner ud over verdens tv-skærme mod jøderne og mod staten Israel og siger, at Holocaust aldrig har fundet sted. I en række byer i Europa har man oplevet mange eksempler på antisemitismens grimme ansigt i disse år, og modstanden mod staten Israel vokser. Derfor er der i allerhøjeste grad brug for denne dokumentarfilm, der tager os med til Auschwitz, og som dokumenterer mange af rædselsscenerne fra Holocaust og bringer interviews med overlevere som Sarah Ehrenhud, der mistede hele sin familie, blandt andet otte søskende, Jolander Landau, der mistede sin familie, og Lance Lambert, der mistede 58 familiemedlemmer. Gennem fotografier, tegninger, filmklip, lydoptagelser, interviews og kommentarer bliver virkeligheden om Holocaust for alvor slået fast.

Antisemitisk stemning piskes op

Filmen viser også fremkomsten af antisemitismen i datidens Tyskland. Hvordan man blandt andet gjorde „Sions Vises protokoller“, som retten havde fastslået var et falsum, til undervisningsmateriale i de tyske skoler for at skabe grobund for antisemitismen. Børn og unge i Tyskland blev gennem gentagelser af løgnehistorier indoktrineret til en uhyggelig antisemitisme. Videoen påviser også, hvordan historien gentager sig, når palæstinensere og andre arabere bruger de samme metoder i dag for at piske en antisemitisk og anti-israelsk stemning op, som kan bane vej for et ønske om at blive selvmordsbomber i kampen mod Israel. Historien gentager sig.
I slutningen af filmen siger Johannes Facius: „Lad os aldrig glemme, at ondskaben triumferer, når gode mænd intet gør“ – og så sidder man tilbage med disse ord i øret og de mange skrækkelige billeder på nethinden og spørger sig selv: Hvad gør de gode mænd for at skabe mere balance i rapporterne om situationen i Mellemøsten? Hvad gør vi?
Filmen er professionel. Den er på engelsk med danske undertekster.
Videofilmen fortjener stor udbredelse og burde vises i dansk tv som modvægt mod den propagandamaskine mod Israel, som en stor del af den danske presse deltager i. Formålet med filmen er endnu engang at bekræfte den afskyelighed, som førte til Holocaust, og at advare den enkelte mod en historisk gentagelse, som vi måske allerede bevæger os imod?

Lest we forget
Produceret af Johannes Facius og Christopher McDermott 77 min.
150 kr.
Christian Commu-nication Worldwide,
P. O. Box 92, 2770 Kastrup