Blumensaat: Boykot den film

– Boykot filmen, hvis du vil bevare din anstændighed og tror, at Jesus er Guds søn, siger den katolske præst i Esbjerg. Men IM-topteolog Leif Andersen mener ikke, at filmen er blasfemisk. Den er bare historisk fuldstændig utroværdig.Dan Browns bestseller-roman Da Vinci Mysteriet er en fornærmelse mod både kristne og muslimer.Det mener en sammenslutning af muslimske imamer i Indien. Derfor tilbyder imamerne nu at hjælpe landets kristne med at protestere mod filmatiseringen, der havde premiere over hele verden i fredags.
Romanen hævder, at Jesus blot var et almindeligt menneske, at han giftede sig med Maria Magdalene, og at parrets fælles datter blev stammoder til den franske kongeslægt merovingerne. Og sådanne påstande er blasfemi og at sprede løgne om Jesus, mener både kristne og muslimske grupper i landet.
Katolske grupper i Indien varsler nu demonstrationer og truer med at få de biografer lukket, der alligevel vælger at vise filmen.

Færøsk nej

Også andre steder i verden møder filmen modstand. På Færøerne har øernes to største biografer valgt ikke at vise filmen af religiøse grunde.
– Vi vil ikke være dem, der viser noget så blasfemisk, siger Jakub Eli Jacobsen, der er leder af Færøernes største biograf.
Og i Thailand har det kristne mindretal være på barrikaderne og sikret, at landets biografgængere må gå hjem uden at få slutningen med. Det er nemlig lykkedes at få bortcensureret de sidste 10 minutter af filmen, fordi de indeholder scener med Jesu påståede efterkommere.

Opfordrer til boykot

Da Vinci-bogen er ikke bare en uskyldig roman, men forvansker kilder og giver et helt andet billede af, hvem Jesus er, end Bibelens årtusindgamle veldokumenterede skrifter

Det er særligt Den Katolske Kirke, der får på puklen i Da Vinci Mysteriet. Pavekirken beskyldes for at have manipuleret med Jesu livshistorie og på den måde bevidst vildledt de troende. Derfor er de voldsomste angreb mod både bog og film også kommet fra katolsk side.

Tilbagevis løgnen!

I slutningen af april opfordrede Vatikanets ærkebiskop Angelo Amato alle verdens katolikker til at boykotte filmen for på den måde at mindske indtjeningen.
– Kristne bør være mere opmærksomme på at tilbagevise usandheder om Kirken og troen, sagde ærkebiskoppen og kaldte samtidig Da Vinci Mysteriet fornærmende og fuld af historiske og teologiske fejl.

Boykot den film!

I Danmark har Den Katolske Kirke ikke meldt samlet ud om filmen, men blandt andre pastor Benny Blumensaat, der er præst ved den katolske kirke i Esbjerg, har gennem læserbreve i flere aviser opfordret til boykot af filmen.
– En boykot af filmen i Danmark er en nødvendighed, hvis man som kristen stadig vil bevare sin anstændighed og betragter Jesus som Guds Søn og dermed historiens helligste og mest enestående personlighed, som man ikke trækker gennem blasfemiens søle. Derfor, boykot ”Da Vinci Mysteriet,” som er en røst fra helvede, skriver Blumensaat.

IM-teolog:
Ikke blasfemi


Artiklen fortsætter efter annoncen:Leif Andersen mener ikke, at bogen/filmen forhåner Kristus – selv om den bl.a. påstår, at Jesus var gift og fik børn med Maria Magdalene…

Så drastisk til værks vil præst og lektor i praktisk teologi Leif Andersen ikke gå.
– At boykotte filmen og forsøge at få den forbudt er direkte dumt. Den skal modsiges, men ikke forbydes. Det et er en taktisk brøler, for folk vil jo tro, at der er noget om snakken. At de kristne stadig forsøger at skjule sandheden, siger Leif Andersen, der ikke selv finder filmen blasfemisk.
– Den forhåner ikke Kristus, men den opstiller en meget tynd alternativ teori. At sende korsmærkede soldater i krig er for mig langt mere blasfemisk.
Derfor vil han heller ikke fraråde folk at læse bogen eller se filmen.
– Nej, læs den endelig, siger han.
– Og bliver du usikker, så skal du bare læse én af alle de bøger og artikler, der tilbageviser Dan Browns teorier.
Leif Andersen opfatter mange andre bøger og film som langt mere skræmmende, fordi de er sværere at gennemskue. – Man skal bare læse den ordentligt, siger han.

Let at tilbagevise

Mens det stadig diskuteres, om filmen bør boykottes eller ej, så er de fleste kristne enige om, at Dan Browns påstande om Jesus og kirken bygger på fri fantasi og er lette at tilbagevise.
På debatsiden www.Jesusnet.dk har Leif Andersen bladret romanen igennem med hjælp fra diverse bøger og leksika. Her påviser han fejl på fejl, ikke kun teologiske fejl, men også historiske fejl. Artiklen er foreløbig læst næsten 25.000 gange.
– Det har ikke engang været svært, siger Leif Andersen, der heller ikke lade være med at trække på smilebåndet af, at Dan Brown selv hævder, at romanen bygger på historiske facts og på et års grundig research.
– Han må være en meget langsom læser, klukker Leif Andersen.

Fup og fidus

Han har i øvrigt bemærket, at den skarpeste kritik ikke kommer fra teologer, men fra historikere.
– Teologer og kristne er vant til, at der vrøvles om Kristus. Derfor ryster vi oftest bare på hovedet. Men historikerne fråder langt mere end teologerne over Da Vinci Mysteriet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Historiker: Fup!

Èn af dem er Dan H. Andersen, der netop har udgivet bogen ”Skjulte magter” om hemmelige selskaber og deres rolle i opdigtede konspirationsteorier.
– Som historiker generer det min æstetiske sans at se fup og fidushistorie solgt som sandheden. Og så er Dan Browns kilder hentet i sumpen af sammensværgelsesteorier, som han gør stuerene og giver en let overflade af noget feminisme og progressivt. Det er min primære anke mod Dan Brown ud over, at alt, hvad han skriver, faktisk er bedrag, siger Dan H. Andersen til Politiken.
Da Vinci Mysteriet er med 40 millioner solgte eksemplarer i verden den hurtigst sælgende voksenbog nogensinde. Og mon ikke filmen får salgstallene til at stige yderligere.

læs mere