Fra sygdom Til sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkurvert.
Orla Lindskov Christensen, Anne Maries Vej 16, 9000 Aalborg

Spørgsmål
Er det Guds vilje med al den sygdom?
Kære Orla Lindskov
Jeg vil gerne skrive til dig med det eksistentielle hvorfor. Jeg læser teologi. Jeg er kvinde. Jeg kan ikke komme overens med Guds kærlighed og så al den sygdom og smerte, der trives så godt her på jorden. Han er jo almægtig og kunne have stoppet denne forrykte jord med al dens sygdom, smerte og lidelse for længe siden. De ældre i min familie lider meget af sygdom. De har alle på grund af sygdom det, jeg ville kalde et dårligt liv. De er alle troende og har været det hele deres liv. De bøjer nakken under smerte og sygdom og finder en eller anden slags trøst i, at det et eller andet sted jo må være Guds vilje, at de lider, ellers kunne han jo så let som ingenting have helbredt dem.
Jeg er for resten heller ikke helt rask selv. Men det er ikke værd at nævne. Jeg er nok der, hvor jeg må sige, at jeg vel nærmest studerer teologi i protest. Jeg vil nemlig så gerne finde ind til, hvem Gud egentlig er, og hvad han egentlig har tænkt sig med det hele?
Jeg håber, at du kan forstå mit brev. Du må da også igen og igen blive konfronteret med sådanne spørgsmål. Hvordan i alverden kan du svare på dem?
Mvh.
En studerende

Svar
Gud er altid med os
og giver os styrke og trøst

Kære studerende
Jeg kan ikke give noget endegyldigt svar på dit: – hvorfor?
For mig at se findes der nemlig ikke et for alle gældende svar eller en for alle gældende løsning på livsproblemerne. Herunder problemerne med smerte, lidelse og sygdom. Jeg forstår det godt, når en mand, der var syg, skrev til mig, at han efterhånden var dødtræt af at være menneske.
Skal man finde et svar til dit og manges : – hvorfor? – så skal svaret findes ad den indre, personlige vej. Sygdom og smerte rummer et personligt budskab til den enkelte. Der er nemlig en mening med tilværelsen, også når tilværelsen rummer sygdom og smerte. Mange spørger mig: – hvad er meningen med min tilværelse, nu da jeg er syg?
Jeg kan således ikke generelt svare: – dette er meningen med din lidelse og sygdom. Men Gud har en mening og en plan med den enkeltes liv. Måske ikke lige din eller min plan, men hans egen.
Der var en ung pige, der efter mange års sygeleje med en alvorlig nyresygdom skrev, at nu var hun blevet klar over, at Gud har en mening og plan med hendes tilværelse.
Jeg tør ikke sige og har aldrig sagt det, når bundløs sygdom og smerte ramte mennesker, eller når efter bedste skøn ufortjent lidelse indhentede mennesker, at det var Guds vilje, altså noget han gjorde for at bøje eller for at retlede mennesker. Det er i strid med mit gudsbillede. Jeg ser nemlig Gud som den kærlige far.
Du har ret i, at jeg får stillet mange spørgsmål, der har med smertens og lidelsens mening at gøre. Det er langtfra alle spørgsmål, jeg kan svare på. Men jeg tør ærligt sige, at i de tider, hvor vi kæmper med smerte, sygdom og lidelse, da er det godt, at vi kan kaste vores sorg og bedrøvelse på Gud. Jeg ved, at vi kan møde den yndigste rose, Jesus Kristus, midt i mørket, smerten og sygdommen. Han leder os ikke altid udenom lidelse og smerte. Men han er med os igennem det og giver os styrke og trøst.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Spørgsmål
Vi vil gerne have mor hjem igen
Kære Orla Lindskov
Jeg skriver til dig, fordi jeg gerne vil have, at du beder for min mor. Min mor kom på hospitalet tirsdag før juleaften, og hun er stadig indlagt.
Hun har fået en blodprop i højre hjernehalvdel, og det har medført, at hun er lammet i hele venstre side. Hun har synkebesvær pga. lammelsen. Dog har hun fået sonden taget væk og spiser selv nu. Men al hendes mad skal moses, og hun er bange for, at maden sætter sig fast, når hun skal spise. Hun har også fået talebesvær. Hun kan alle ordene, men kan have svært ved at få dem udtalt og har svært ved sætninger. På sygehuset kalder de det dysatri. Oveni har hun så også fået en depression.
Under forløbet har hun også været plaget af en lille lungebetændelse i højre side, blærebetændelse, hæmorroider og forstoppelse. Disse ting er der dog styr på nu.
Jeg håber, at du vil hjælpe os, selv om vi ikke er specielt religiøse og ikke går i kirke undtagen til begivenheder som jul, dåb, konfirmation, bryllup og begravelse.
Jeg tror på, at der findes en Gud. Men jeg har aldrig oplevet, at han har helbredt. Men jeg har heller aldrig bedt om at få lov til at opleve det. Men der må jo alligevel være en mening med, at jeg har brugt så meget tid på Internettet med at læse om mirakler og helbredelser.
Jeg ved ikke, hvordan min mors tro er, men jeg tror, den er ligesom min.
Vil du bede for, at min mor bliver rask. At lammelsen går væk, så hun kan gå igen og begynde at bruge hendes arm igen. Og vil du bede for, at hun begynder at spise normalt igen, samt at hendes tale bliver i orden. Og at sådan noget her aldrig skal ske igen. Vi vil som familie gerne have mor hjem til far igen.
Jeg vil gerne have en salvedug til hende, men hvor skal jeg lægge den hos hende, og hvad skal jeg gøre?
Jeg takker for din opmærksomhed, og håber, at du vil bede for os.
På forhånd tak og kærlig hilsen
R.P., en søgende kvinde

Svar
Det afgørende er troen på Gud
Kære R.P.
Jeg vil selvfølgelig gerne hjælpe jer, også selvom I, som du selv beskriver det, ikke er specielt kirkelige. Der findes en sang med titlen: ”Kom, som du er, til din frelser.”
Den er nok skrevet med tanke på mennesker som dig, der på grund af en pludselig, umulig nødsituation får brug for hjælp af Gud og af Jesus Kristus. I kunne netop få den tanke, at fordi I ikke har haft særlig interesse for Gud, så vil han heller ikke interessere sig særligt meget for jer. Men nej, sådan er virkeligheden heldigvis ikke. Han elsker jer og er levende interesseret i jeres liv og velfærd på alle områder, også helbredsmæssigt. Jeg har derfor sendt en salvedug til din mor. Hun kan f.eks. lægge den under sit lagen og/eller gå med den på kroppen.
Det, der er afgørende i den åndelige verden, er troen. Troen på Gud og i særdeleshed troen på Jesus Kristus. Den tro føler jeg, du har, ellers ville du vel overhovedet ikke have skrevet om hjælp til en brevkasse som min i en kristen ugeavis.
I er velkomne til efter en tid at sende salvedugen tilbage til mig til fornyet forbøn. Dette skriver jeg, for at du skal vide, at det ikke er al helbredelse fra Gud, der kommer øjeblikkeligt, altså her og nu. Belært af erfaringen kan jeg se, at der er nogle syge, der ved forbøn kommer ind i en proces, der godt kan strække sig over en tid, men som ender med helbredelse. I det forløb siger Bibelen, at vi skal være udholdende i bønnen for hinanden.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min erfaring
Scanningerne er fine
Kære Orla
Mødte dig i Teglgårdskirken i Middelfart 14. januar og i forbindelse med forbøn for min mand, der har fået kræft, var du så rar at sende os begge en salvedug, som vi er meget glade for, og som vi bærer hver dag. Min mand har været til statusscanning og har fået at vide, at scanningsbilledet er uændret, og at blodprøverne er fine. Du kan tro, vi er glade og optimistiske og takker Gud hver dag.
Kærlig hilsen
Helle