Skriv til Suh

Jeg vil gerne have et barn til
Kære Suh
Min mand og jeg vil gerne have barn nummer to på et tidspunkt. Hvor mange år er det mest optimalt at have mellem to børn?
Hilsen E.G.

Kære E.G.
Man kan ikke direkte sige, at der er et interval, der nødvendigvis er bedre end andre. Der er nemlig fordele og ulemper ved de forskellige intervaller.
Følger nummer to hurtigt efter nummer et, har begge børn meget de samme behov, både praktisk og følelsesmæssigt. Når man tager sig af det ene barn, kan man derfor i højere grad føle, at man svigter det andet. Det kan også være sværere for barn nummer et at forholde sig til alt det med lillebror eller lillesøster, eftersom hans eller hendes bevidsthed ikke er så udviklet endnu. At have to ble-børn på samme tid giver selvsagt også mere praktisk arbejde, end hvis nummer et er nået at blive ble-fri.
Derimod kan det være en fordel at få ble-børnsperioden overstået én gang for alle, så man ikke skal til at ”starte forfra”. Børn tæt på hinanden har også ofte et lidt tættere søskendefællesskab, fordi de følges i udviklingstrin og tit er optaget af det samme.
Har man en 3-4 år eller mere mellem børnene, kommer man i højere grad ud over, at de har de samme behov. Den store er meget mere selvhjulpen, og der er måske derfor lidt mere overskud til at tage sig af de praktiske gøremål omkring den lille ny. Storebror eller storesøster kan måske endda ligefrem hjælpe til og har evt. nemmere ved at forholde sig til sin nye status.
Til gengæld kan det også være, at nummer ét er blevet meget glad for at have mor og far for sig selv og derfor har sværere ved at acceptere at dele dem med den nyankomne. Man er måske også lidt mere ude af træning med at stå op om natten osv. og synes derfor, det er ekstra hårdt.
Når alt kommer til alt, tror jeg, det handler meget om, hvad man selv er indstillet på.
Overvej de forskellige aspekter sammen med din mand og mærk også efter, hvornår du/I har lyst til et barn mere. For har I lysten til at blive forældre igen, så skal I såmænd nok kunne overkomme de udfordringer, det vil indebære, uanset intervallets størrelse.
Hilsen Suh

Jeg kan snart ikke mere
Kære Suh
Min mand har et meget krævende arbejde, som ofte tager alt for meget af vores tid sammen. Jeg har i mange år valgt at være den gode hustru, der støtter og opmuntrer. Nu kan jeg snart ikke mere – jeg savner ham herhjemme og har også selv brug for lidt aflastning indimellem. Jeg føler mig fanget mellem mine egne behov og mit ønske om at være en god og loyal hustru.
Hilsen Rådvild Hustru

Kære Rådvilde Hustru
Dit ønske om at støtte og opmuntre din mand er både kærligt og prisværdigt. I et godt ægteskab vil der nemlig uundgåeligt være perioder, hvor den ene ofrer sig lidt for at støtte den anden.
Der bliver dog nødt til at være både rimelighed og balance i dette, sådan at det ikke kun er den ene, der tilsidesætter sine behov, og sådan, at det ikke står på igennem urimeligt lang tid.
Fortæl din mand ærligt, hvordan du har det, og at I sammen må finde en bedre løsning på jeres situation.
Det kan måske være lidt svært at få taget hul på, men hvis du fortsætter som nu, risikerer du at ende med en depression eller det, der er værre, og det vil hverken gavne dig selv eller din mand.
Hilsen Suh

Jeg kan ikke sove
Kære Suh
Jeg har tit svært ved at sove om natten og ligger ofte og spekulerer på alverdens ting. Jeg er blevet foreslået at tage sovepiller, men er lidt bekymret for, om jeg kan gå hen og blive afhængig af dem. Ved du noget om det?
Hilsen B.K.

Kære B.K.
Min generelle indstilling til sovemedicin er, at man i så vid udstrækning som muligt bør undgå det. Sovemedicin er et kemisk præparat, som går ind og påvirker vores hjernekemi, og noget sådant tror jeg, man skal være meget varsom med at anvende. I værste fald kan man blive alvorligt afhængig af det eller få ødelagt sin normale hjernekemi fuldstændig.
Prøv i første omgang at snakke med nogen om dine søvnproblemer – er det generelle bekymringer, du ligger og spekulerer på om aftenen, angst for noget specifikt, eller er det arbejdet? Måske du generelt er stresset og derfor har svært ved at slappe af og ”geare ned” om aftenen? Henvend dig evt. til en professionel.
Hvis du i sidste ende vælger at benytte dig af sovemedicin, så sørg for at få grundig vejledning af din læge/psykiater igennem hele forløbet. Bliv grundigt informeret om eventuelle bivirkninger og vær opmærksom på, hvor længe det max. kan tilrådes at indtage præparatet.
Hilsen Suh

Har du et problem så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk
Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk