Ferie i udlandet
I Paulus’ fodspor til Antipatris

ISRAEL – Paulus tilbragte én nat i Antipatris. Derfor er byen for altid skrevet ind i bibelhistorien.Bibelen fortæller, at Paulus engang var eftersøgt af 40 mænd, der havde besluttet sig for at dræbe ham. Hans nevø fik imidlertid nys om det planlagte bagholdsangreb, og Paulus blev eskorteret væk af soldater fra Jerusalem ned til landshøvdingen Felix i det romerske administrationscenter Cæsarea. Det var på denne tur, at de overnattede i Antipatris.
Der er den dag i dag en gammel vej, som fører ind i Antipatris. En guide fortæller, at den er fra romersk tid. Stenblokkene er lagt diagonalt, så de romerske vognhjul ikke skulle køre fast. Man kan se gamle hjulspor i stenene. Måske var det på denne brolagte vej, at Paulus kom den nat.

Historisk by

Antipatris er ikke kun nævnt i Det Nye Testamente. I Det Gamle Testamente blev byen kaldt for Afek. Allerede for 5000 år siden var der bymure i området. Afek var en strategisk vigtig by. Her gik handelskaravanerne mellem Egypten og Mesopotamien. Afek er nævnt i gamle egyptiske tekster fra det 19. og 15. århundrede f.Kr.
Josva erobrede byen fra kanaanæerne (Josva 12,18). Senere blev den indtaget af filistrene, og jøderne blev tvunget op i bjergene. Byen er også nævnt to gange i 1. Samuels bog, hvor filistrene samlede deres hære i Afek, inden de drog i krig mod jøderne.

Naturskønt

Det er nok ingen tilfældighed, at dette område har spillet en vigtig rolle i bibelhistorien. For her finder man Jarkon-flodens udspring, som løber ud i Middelhavet ved Tel Aviv. Og få ting er så efterspurgte som vand i Bibelens land.
Når man kører ind gennem porten til området, mødes man af en sjælden oase. Her rinder en kunstig bæk ud i en stor dam, fint omkranset af højt grønt siv ved kanterne. De store eukalyptustræer indrammer landskabet, som hensætter en til det middelalderlige England. Og der ligger en malerisk gammel ottomansk fæstning fra det 16. århundrede. På afstand ser et gammel britisk fængsel næsten ud som et slot. De har været her – alle de store imperier. Jorden skjuler nok mange skatte af potteskår, sølv og guld, som endnu ikke er udgravet. Men vejen, hvor Paulus red, ligger åben.