Livet efter M*A*S*H

’Radar’ opsporer Gud efter at have forladt kultserienFor en mand som skuespilleren Gary Burghoff, for hvem tro og religion lå langt væk, var det ikke ligefrem det at ende op i en kult, han havde regnet med.

Da Gary Burghoff, tv., spillede rollen som den kluntede korporal ’Radar’ O’Reilly
i det store tv-hit M*A*S*H, var der ikke tid til Gud og familien…

Men det var, hvad der skete, da han fik tildelt en rolle i 1970’ernes store tv-hit M*A*S*H.
Antikrigskomedien blev en af de mest polulære serier i dette årti og opnåede på det nærmeste kultstatus. Follow-up filmen blev ligeledes en stor succes.
Garys rolle som den kluntede korporal ’Radar’ O’Reilly var genstand for talrige hårdhudede vittigheder og latterliggørelse, men spillede en stor rolle for seriens succes. Næsten 40 år efter, at første afsnit gik i luften for første gang, har den populære serie stadig en stor fan-skare.

Bekymret for privatliv

Men til trods for den store succes og verdensomspændende berømmelse, rollen bragte med sig, var den i dag 62-årige Gary i høj grad bekymret for den effekt, M*A*S*H havde på hans privatliv.
Da han spillede med, havde han kun tanke for succes og berømmelse – men det havde en pris, nemlig opløsningen af hans familie. Og han forlod serien efter otte sæsoner for at forsøge at blive en bedre far.
– Familien blev det vigtigste for mig, siger han om årsagen til, at han forlod det show, som var hele grundlaget for hans karriere.
– Jeg var ikke til stede som far på grund af mit arbejde. Jeg var altid ’på’, også når jeg ikke var på arbejde. Ligegyldigt hvornår man som kendt skuespiller går ud som en familie, bliver man revet væk fra den af mennesker, som synes, de har krav på en.

Sagde nej til tilbud

Gary sagde nej til alle de tilbud, der væltede ind efter succesen i M*A*S*H. Han var ubøjelig, han ville holde fast i forholdet til sin søn, selv om hans ægteskab var slut.
Sidst i 1970’erne flyttede skuespilleren tilbage til barndomsegnen i staten Connecticut og begyndte et liv som enlig far.
Mens skilsmissen stod på, mistede Gary også sin far. Det var en mørk tid, men den tvang ham til at tage nogle ting op til kritisk revision.

Bibelen forandrede ham

– I mine første år i New York, hvor jeg stadig kæmpede for at finde min plads som skuespiller, sagde min far ofte, at hvis man ikke kender Bibelen, har man ikke noget fundament.
– Jeg svarede ud fra et agnostisk synspunkt, at Bibelen var en udmærket bog, men der var mange andre. Men efter M*A*S*H indså jeg, at han måske havde fat i noget. Jeg havde givet mit liv til berømmelse i stedet for til Gud.
De næste to år brugte Gary på at studere Bibelen grundigt. Det forandrede hans liv.
– Når man føler sig tom og klar til at blive fyldt, så taler Gud, smiler han.
– Jeg forstod pludselig meningen med de ord. Det var det, som skete. Tidligere var Bibelen en gåde for mig. Men nu kunne jeg forstå den. Gud siger: ’Bed og du skal få’. Og jeg bad.

Vil være en god far

Desværre var det for sent til at redde Garys andet ægteskab, som også kuldsejlede. Men endnu en gang var han fast besluttet på at blive en god far for sine sønner.
– Mit valg har været ret enkelt, siger han. Jeg vil først og fremmest være en god far for mine børn. For det er det, jeg er. En far.
Gary flyttede over på den modsatte side af landet og bosatte sig i den gade, hvor hans fraskilte anden hustru boede, så de kunne være sammen om at opdrage deres børn.
Han siger:
– Fædre, som ikke gør det, giver afkald på noget utroligt dejligt. En skilsmisse er noget, der sker mellem to voksne, aldrig mellem en forælder og et barn. Jeg ved, at Gud hader skilsmisser, men han hader svigt af andre endnu mere, tror jeg.
I dag rejser Gary omkring og taler dyrenes sag. Hans malerier med motiver fra naturen rives væk af et taknemmeligt publikum. Men åndeligt har han to ting i fokus – fællesskab med andre kristne og Bibelen.
– Uden Guds ord er jeg rodløs, jeg har ikke noget fundament, siger han. – Når tingene bliver trøstesløse, går jeg tilbage til den kilde.

Efter artikel af Scott Harrup,
Today’s Pentecostal Evangel


Artiklen fortsætter efter annoncen: