Actionhelten mødte sin overmand

Skuespilleren og karateeksperten Chuck Norris fortæller i en ny bog åbent om sin vej fra splejset skilsmissebarn til filmstjerne i Hollywood. Men også om hvordan han mødte Gud.Actionhelten Chuch Norris’ revolver og næve har slukket lyset for hundredvis af Hollywood-skurke gennem skuespilleren og kampsportsekspertens karriere på filmlærredet. 24 spillefilm har han medvirket i, og dertil kommer hele otte sæsoner af tv-serien Walker, Texas Ranger, der er gået verden over.Carlos Ray Norris Jr alias Chuck Norris kom til verden den 10. marts 1940 i staten Oklahoma som den ældste af tre brødre.
Hans far var dybt alkoholiseret, og det smittede af på sønnens selvværd. Han blev umådelig genert, fungerede dårligt socialt og i skolen, og han havde svært ved at færdiggøre noget som helst, han var begyndt på. Desuden var han en splejs, som ikke indgød megen respekt hos jævnaldrende.
Da Chuck var 12 år, blev forældrene skilt, og alle sønnerne flyttede med moderen til Californien, hvor Churck måtte hjælpe med at tage sig af de to yngre brødre.
Problemerne med at få venner blev ikke bedre af, at Chuck i løbet af sine første 15 leveår flyttede hele 16 gange.
Chuck Norris fortæller om sin mor, at hun elskede Jesus af hele sit hjerte, og at hun gang på gang trøstede ham med, at Gud havde store planer med ham.
Og den unge Chuck var trods sin vanskelige opvækst så nysgerrig, at han ville finde ud af, hvilke planer moderen talte om. Som 18-årig giftede han sig med high school-kæresten Diane, et ægteskab, som holdt i 30 år indtil 1988, hvor de blev skilt.

Karate-mester

Chuck Norris blev optaget i US Air Force, hvor han i tre år gjorde tjeneste i Korea. Her stiftede han for første gang bekendtskab med karatesporten.
– Kampsporten blev et vendepunkt for min personlighed, fortæller han i et interview med tv-stationen CBN.
– Jeg elskede hvert minut i træningslokalet. Faktisk var det nok det første, jeg nogensinde gennemførte i mit liv. Alt andet var jeg sprunget fra før tiden, siger han.
Hjemvendt fra Korea begyndte han at træne andre i sportsgrenen, og to år senere åbnede han sin egen karateskole og begyndte at satse fuldt ud på sporten. I 1968 vandt han sit første verdensmesterskab for professionelle, og de følgende seks år forblev han ubesejret, indtil han selv valgte at trække sig tilbage.

Chuck Norris er kendt for hæsblæsende action, heftige kampscener, bulder og brag, som her i Delta Force 2 fra 1990

Under en opvisning i 1964 mødte han en anden kampsportekspert, Bruce Lee, som banede vejen til Hollywood for Chuck Norris. Debutten på filmlæredet kom i 1968 i filmen The Wrecking Crewle, den første af i alt 24 actionfilm med Chuck Norris i de hårdtslående roller. Og som princip spillede han rollen fuldt ud, uden stuntmen, uanset hvor farlige scenerne var.
Film-karrieren indbragte ham undervejs titler som Årets Actionstjerne i 1982 og Årets Stuntman året efter.
I 1993 løb tv-serien Walker, Texas Ranger med Chuck Norris i hovedrollen første gang over de amerikanske tv-skærme. Med stor succes fra start.
Fire år efter, i 1997, mødte Norris første gang, den tidligere model Gena O’Kelley, som spillede en birolle i nogle af seriens mange afsnit.
Og det var kærlighed ved første blik. Allerede året efter blev parret gift.
Gena var en aktiv kristen, og langsomt, men sikkert, fik hun vækket Chuck Norris’ barnetro på Gud til live igen.
– Livet i filmverdenen med masser af succes, masser af opmærksomhed og masser af penge havde langsomt trukket mig væk fra Gud. Jeg har hele tiden troet på Gud, men Gena fik troen gjort levende igen, fortæller han.
Det var Gena, der fik Chuck Norris til at åbne sin bibel igen.
– Gena begyndte hver dag med at læse i Bibelen. En dag fik hun mig til at sætte mig ned og læse sammen med hende. Og da først vi var kommet i gang, blev det hurtigt en daglig rutine.

Troen sat på prøve

Alt dette skete, mens Norris indspillede talrige afsnit af Walker, Texas Ranger. Mens succesen var størst, bad han instruktørerne om at få lov til selv at skrive et afsnit af serien. Han fik lov på den betingelse, at det kun var den ene gang, hvis ikke succesen blev stor.
Men Norris’ eget afsnit blev en stor succes. For første gang kom serien ind på de amerikanske top 10-lister, og Norris fik lov til at skrive nye afsnit, flere med kristent indhold. I 1998 blev han endda tildelt prisen for Årets bedste kristne program.
Norris’ genfundne tro kom på sin første store prøve, da Gena i 2001 fødte parrets to tvillingebørn, Dakota Alan og Danilee Kelly, alt for tidligt. Der var store komplikationer forbundet med den tidlige fødsel. Undervejs svævede både Gena og børnene mellem liv og død.
– Det var en hård prøvelse for mig. En tid til at gøre op med mig selv, hvad der virkelig betød noget i mit liv, fortæller Chuck Norris, der i dag kan takke både Guds indgriben og moderne teknologi for, at han fik lov at beholde både kone og børn.
I 1990 grundlagde Chuck Norris projektet Kickstart, der tilbyder undervisning i kampsport til 150 socialt udsatte børn og unge. Programmet skal være med til at styrke de unges selvværd og opbygge deres moral, og underviserne er ikke bange for at bruge bibelske principper.
– Selv om vi ikke kan tillade os at tale direkte om Jesus, så kan vi godt tale om det, som Jesus taler om i Bibelen. Om at elske sin næste for eksempel. Vi kan sige tingene indirekte, og det gør vi, understreger Norris.

Gud gjorde forskellen

I sin nye bog Against All Odds fortæller Chuck Norris om sit liv og sin tro

Selv har han aldrig lagt skjul på sin kristne tro, selv om mange har rystet på hovedet af ham i Hollywood, hvor image betyder alt.
For eksempel var Chuck Norris den eneste Hollywood-stjerne, som vovede at promovere Mel Gibsons film The Passion of the Christ.
I det hele taget betyder det ikke så meget for ham, hvad skuespillerkollegerne tænker og mener om ham. I hvert fald skal man ikke gå og skjule det, der betyder noget for én, fastslår han.
I dag er Chuck Norris en efterspurgt foredragsholder i kristne menigheder, hvor han gerne fortæller om sit liv som kampsportsekspert, actionhelt og kristen familiefar.
Men han er meget ydmyg omkring den megen succes, han har fået lov at opleve. Var det ikke for Gena og først og fremmest Gud, var han aldrig blevet andet end den lille generte splejs, der hutlede sig gennem barndommen og en stor del af ungdommen.
Det beskriver han levende i sin bog „Against all odds“, (Mod alle odds), der netop er udkommet på norsk.
Og den forvandlingshistorie ønsker han også, at andre udsatte børn må opleve på egen krop. Enten gennem Kickstart-projektet eller gennem bogen.
– Mit ønske er, at ingen børn må bøje sig for forhindringer i livet. Jeg håber, de vil tænke, at „hvis Gud kunne hjælpe Chuck Norris gennem livets forhindringer, så kan han nok også hjælpe mig.“

Kilder:
www.chucknorris.com
www.cbn.com


Artiklen fortsætter efter annoncen: