Chefen er rejst til Armenien

Læge Kim Hartzner

Generalsekretær Kim Hartzner drog tirsdag i sidste uge til hovedstaden Jerevan i Armenien.
Herfra skal han lede Mission Østs programmer i et år.
For Kim Hartzner, der er læge, bliver én af de store opgaver at iværksætte et nyt program, der skal forbedre sundhedsvæsenets evne til at spotte og diagnosticere handicappede børn i Armavir-regionen.
– I mange tilfælde får børnene ikke den lægelige behandling, som kunne give dem et liv med skoleuddannelse og aktiviteter sammen med andre børn, forklarer Kim Hartzner inden sin afrejse og tilføjer:
– For at give børnene en god start på et liv, hvor de kan udvikle sig, er det afgørende, at de får den rigtige behandling.
Programmet er støttet af det Danske Udenrigsministerium (Danida) med ca. 10 millioner. Det skal også uddanne sundhedspersonalet, så de bliver bedre til at opdage og henvise handicappede børn til den rigtige behandling.
Modellen skal udbredes til resten af Armenien.
Mission Øst vil desuden støtte lokale organisationer med at ændre det armenske samfunds syn på handicappede og deres rettigheder. Som en arv fra kommunismen bliver børnene ofte betragtet som defekte og ude af stand til at lære og udvikle sig.
Kim Hartzner har i de sidste mange år haft travlt med at opbygge Mission Østs organisation og styre den hastige udvikling, som organisationen er gået igennem med kontorer i København, Belgien, Afghanistan, Tadsjikistan, Armenien samt partnerorganisationer i Rumænien, Bulgarien og Nepal. Nu er det tid til at få fingrene længere ned i det daglige hjælpearbejde.
– Jeg tror, det er sundt at komme ud og få projekterne op under huden – både personligt og fagligt. Og så er mit forhold til Armenien ganske særligt, forklarer Kim Hartzner.
Siden starten af 90erne, hvor krigen mod nabolandet Aserbajdsjan prægede landet, har Kim Hartzner været i Armenien over tyve gange. Under krigen leverede Mission Øst nødhjælpsprogrammer.
I det daglige bliver det først og fremmest den overordnede ledelse af det armenske landekontor, hvor der er otte ansatte, der bliver hans opgave. Kim slipper dog ikke kasketten som generalsekretær for Mission Øst. Imens Kim Hartzner er væk skal Mission Østs vicegeneralsekretær Peter Blum Samuelsen varetage den daglige ledelse, mens Kim Hartzner fortsat vil være den, der tager de langsigtede, strategiske beslutninger.
-mbc/Henri.