Advent – nu kommer julen
Adventskransen – lys i en mørk tid

Ligesom juletræet har adventskransen sine rødder i Tyskland og kom til Danmark i tiden omkring Første Verdenskrig. I den første tid så man udelukkende advents-
kranse i Sønder-
jylland.
Men efterhånden blev kransen populær som tradition i hele landet i løbet af 30’erne og 40’erne, da blomsterhandlerne begyndte at sælge dem i butikkerne. Antageligt spillede besættelsen en væsentlig rolle i den hurtige udbredelse af adventskransen, idet skikken med at tænde lys var en hyggelig skik i en ellers mørk tid.

Violette adventskranse

Oprindeligt var adventstiden tænkt som en faste- og bodstid, og tanken var, at man her skulle forberede sig åndeligt til Jesu fødselsdag. Da violet er den liturgiske bodsfarve i den katolske kirke, har violet været anvendt som farve til kransens pynt i katolske dele af fx Østrig og Tyskland. Farven bruges også i flere danske kirker og hjem.

Tre bånd i kransen

Efter besættelsen havde lysene en helt særlig betydning. Herhjemme gav man den hvide lys og røde bånd – de nationale farver. Det har utvivlsomt også bidraget til dens succes.
Efter Anden Verdenskrig i 1946 var adventskransen for første gang motiv på årets julemærke. Her vises adventskransen ophængt i tre bånd, ikke fire som nu.
Nordborg