Den virkelige Maria von Trapp

Sound of Music er en af de mest succesfulde musicals nogensinde, men den ville aldrig være blevet lavet, hvis ikke den virkelige Maria ved et uheld havde bevæget sig ind i en kirke.Filmen bygger nemlig på en virkelig historie – som er noget anderledes end Hollywood-udgaven. F.eks. var Maria glødende socialist, og senere blev hele familien missionærer i Ny Guinea…!

Ikke helt som Julie Andrews

I succesfilmen fremstillede Hollywood Maria som den pæne og ordentlige nonne, spillet af Julie Andrews.
Men det virkelige livs Maria Augusta von Trapp var opdraget som ateist af forældre, der afviste Bibelen som det rene nonsens. Den unge Maria var derfor kynisk afvisende over for alle religioner og en engageret socialist.
Den eneste grund til, at hun bevægede sig ind i en kirke en aften som 18-årig, var, at hun havde en billet til en Bach-koncert.
Men hun kom til den forkerte kirke og landede midt i en prædiken om Guds eksistens!

Tror du på det?

Maria blev helt opslugt af, hvad præsten fortalte.
– Min onkel havde fortalt mig, at alle historier i Bibelen var opfundne gamle legender, der ikke var sande. Men den måde, den præst talte på, slog mig helt ud. Jeg var totalt overvældet, fortalte Maria senere.
Da præsten sluttede sin prædiken, greb Maria ham i albuen og spurgte ham højt: – Tror du på alt det?

Gik i kloster

Fra da af voksede Marias tro, og hun besluttede at bruge sit liv på at tjene Jesus Kristus.
Efter at have taget en læreruddannelse blev hun i 1924 optaget i Nonneberg klosteret i Salzburg som novice – dvs. på prøve.
Under et interview blev Maria engang spurgt, hvilken scene hun syntes bedst om i filmen Sound of Music. Hun svarede, at det var åbningsscenen, der viser bjergene i Salzburg.
– Det var den udsigt, jeg så hver morgen, sagde hun.
Selv om Maria forsøgte at være inderlig hengiven imod klosteret, havde hun svært ved at tilpasse sig og blive disciplineret. Maria blev f.eks. fjernet fra de udendørs aktiviteter, som hun trivedes så godt med, og skulle i stedet arbejde inden for klostrets mure.
Efter nogle år i klosteret blev Marias læge bekymret for hendes helbred. Han mente, hun led under mangel på frisk luft og motion.

Aldrig tilbage til klosteret

Det var på det tidspunkt, at beslutningen om at sende Maria til den pensionerede flådekaptajn Georg von Trapp blev taget. Hendes opgave var ikke, som i filmen, at være barnepige for hans børn, men at tage sig af hans yngste datter, der led af gigtfeber.
Maria vendte aldrig tilbage til klosteret, men giftede sig den 26. november 1927 med kaptajn von Trapp. Selv om hun ikke længere var nonne, fortsatte hun med at være troende kristen, og senere i sit liv blev hun endda involveret i missionsarbejde.

Flygtede til Schweiz – og USA

Maria glædede andre med sin musik lige til sin død i 1987

Ligesom i Sound of Music flygtede Maria sammen med hele Trapp-familien fra nazisterne, som havde indtaget Østrig, over de østrigske alper til Schweiz.
De havde ikke andet med end det tøj, de havde på.
De havde efterladt deres familieformue og skulle nu til at finde en anden måde at overleve på.
I Maria von Trapps bog ”Maria” skriver hun:
”I løbet af natten var vi blevet virkelig fattige. Vi var flygtninge. En flygtning har ikke noget land og heller ingen rettigheder. Han er en fordrevet person. Somme tider føler han sig som en pakke, der bliver sendt fra sted til sted…”
Der var ni børn, og Maria ventede det tiende. Da hun kom til enkemanden Georg von Trapp, havde han syv børn med sin første kone Agathe Whitehead, som døde i 1922. Maria og Georg havde allerede fået to børn før flugten.

Sang sig igennem

Maria skriver: ”Det eneste, vi var gode til sammen, var at synge, så vi måtte gøre vores hobby til vores levevej.”
Det resulterede efterhånden i udsolgte koncerter i forskellige lande. Efter nogen tid havde familien penge nok til at købe en gård i Stowe Vermont i USA. De købte gården der, fordi bjergene mindede dem om de østrigske alper.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tysk film

Hvad der hændte familien efter flugten fra Østrig, kunne der sagtens laves en film mere om. Og faktisk fandtes der en tysk film om familien, før Hollywood lavede Sound of Music. Den hed ”Die Trapp Familie”, og den blev efterfulgt af ”Die Trapp Familie in Amerika”. Begge film blev indspillet efter faderens død og var dengang de mest succesfulde film i Tyskland og i flere andre lande i Europa samt i Sydamerika.

Skrev bøger og rejste
ud som missionær

Den stærke tro, som var opstået i Maria den nat i Salzburg, hvor hun hørte præsten fortælle om Guds eksistens, kom igen til stærkere udfoldelse, da hendes mand, kaptajn Georg von Trapp, døde allerede 1947 af lungekræft.
Maria tog sammen med børnene ud som missionærer i det sydlige Stillehavs-område. De hjalp med at bygge skoler og kirker i Ny Guinea, og de underviste og fortalte om Bibelen på nogle af de mest fjerntliggende øer.
Da de igen vendte hjem til Amerika, brugte familien sine ressourcer på at drive og udvide gården. Maria var indtil sin død i 1987 meget aktiv i den lokale kirke.
Hun har skrevet flere bøger med åndeligt indhold, bl.a.:
”Yesterday, Today and For-ever: The Religious Life of a Remarkable Family” (1952) (Igår, idag og for evigt – en bemærkelsesværdig families religiøse liv) og ”Let Me Tell You About My Saviour” (Lad mig fortælle dig om min frelser) som udkom i 2000.
Forud havde hun skrevet ”The Story of the Trapp Family Singers” allerede i 1949, og i 1955 ”Around the Year with the Trapp Family” samt ”A Family on Wheels: Further Adventures of the Trapp Family Singers” i 1959.
Der er også skrevet flere biografier om Maria og familiens dramatiske liv.