Lene begejstrer med glad gospel

Lene Nørrelykke droppede ud af konservatoriet, men fandt glæden i gospelmusikken. Nu har hun netop udgivet sit første solo-album.For 10 år siden droppede Lene Nørrelykke ud af musikkonservatoriet for at synge gospel. I dag underviser hun på gospelfestivaler i Århus og København.Hun har samarbejdet med sangere som Andrew Strong, Stig Rossen og James Sampson og deltog i år i Det Danske Melodi Grand Prix med tidligere vinder Søren Poppe. Nu er hun aktuel som soloartist med debut-cd´en ”Why I Sing”.
For mange danskere er gospelmusik en ny ting. Den har gennem det sidste årti vundet større og større indpas i de danske gudstjenester og har i løbet af de sidste få år skabt sig opmærksomhed hos den almindelige dansker i form af gospel-workshops og koncerter på spillesteder rundt omkring i landet. Men for 31-årige Lene Nørrelykke – tidligere Mathiesen – er det langt fra nyt. Allerede som 13-årig sang Lene i sit første gospelkor. Som 17-årig startede hun sit eget gospelkor på gymnasiet og har siden sunget i og dirigeret mere end otte gospelkor rundt omkring i Danmark. Heriblandt det landskendte Opstand Gospel Choir som har to cd-udgivelser bag sig med Lene som solist på flere af numrene. Nu debuterer hun så som soloartist med cd’en ”Why I Sing”, som er kulminationen af hårdt arbejde og en trang til at komme ud med et budskab:
– Det fantastiske ved gospel er, at man kan lave kirkemusik, der også er aktuel for den helt almindelige verdslige verden. Rent genremæssigt er det ikke langt fra den pop-, soul- og r’n’b-musik. man hører i radioen. Men gospel brænder bare hundrede gange mere igennem, fordi det handler om Gud.

Stjerne for mere end en aften

Lene deltog i 2003 i det populære tv-program Stjerne For En Aften, hvor hun i første omgang endte på en samlet 3. plads, og igen i 2005 hvor hun sluttede som nummer 2.
– Lige så længe jeg kan huske, har jeg været en af dem, som står med hårbørsten foran spejlet, og jeg har altid gerne villet lave musik og spille koncerter. Så det der med at lave sin egen cd ligger meget langt tilbage. Da jeg var i fjernsynet for første gang og oplevede folks begejstring, ville jeg gerne lave mere.
Men Lene var ikke tilfreds med de projekter, hun deltog i, i første omgang. Efter at have arbejdet med forskellige folk i musikbranchen fandt Lene frem til det helt rigtige lille pladeselskab – eller rettere de fandt frem til hende:
– Jeg har brugt lang tid på at finde ud af, hvad jeg skulle lave for noget musik. Der var nogle, der syntes, jeg skulle lave pop, nogle syntes, jeg skulle lave soul, men det hele skal jo passe sammen med, at jeg er over 30 år og har to børn. Når jeg prøvede at skrive popmusik, så var det ikke sådan, at jeg vågnede hver morgen og syntes, det var helt vildt fedt. Men for ca. et år siden var der tre mennesker, der i løbet af meget få dage sagde til mig, at de syntes, jeg skulle lave en gospelplade. For det var jo det, jeg altid har sunget, og det, jeg er bedst til. Så gav det hele pludselig mening. Et af de mennesker, jeg snakkede med, havde så tilfældigvis et pladeselskab, så det var jo meget passende!
Det var Per Hougaard fra In The House Records, der kontaktede Lene Nørrelykke, og det endte i samarbejdet om at indspille en plade. Sammen med gospelkoret Celebration Gospel Choir og med Lenes mand Steffen Nørrelykke på klaver var her opskriften på et samarbejde, som Lene følte var det helt rigtige.
– Det er blevet ti af de sange, som jeg holder allermest af. Nogle af dem har jeg sunget lige så længe, jeg kan huske, og andre af dem er nyere gospelsange. Det er fantastisk, at jeg på den måde kan kombinere min hobby med mit arbejde. Med gospelmusik kan jeg prædike et budskab uden at slå folk i hovedet med det.

Tilbage til gospelmusikken

Da Lene efter halvandet år droppede ud af musikkonservatoriet i 1996, var det ikke, fordi hun ikke elskede musik:
– Jeg tror, der var mange grunde til, at det ikke lige skulle være det. Der er ingen tvivl om, at jeg lærte meget i den tid, jeg gik der. Men jeg har lært dobbelt så meget ,efter at jeg stoppede der – af mig selv og af den erfaring, jeg har fået. Da jeg gik på gymnasiet skulle jeg bare lave noget med musik, og det gjorde man på musikkonservatoriet. Så jeg startede der på den almene musiklinje, men havde allerede der forestillet mig, at jeg skulle være mere sanger og ikke så meget almen musiklærer. Jeg havde svært ved at se mig selv som musiklærer på en efterskole eller musikpædagog for børn, som den linje egentlig peger hen imod.
– Undervejs glemte jeg lidt, hvorfor det var, jeg var startet på konservatoriet, og hvorfor jeg havde lyst til at lave musik. Det var jo for at synge. Men her skulle man også alt muligt andet, som slet ikke sagde mig noget, samtidig med at jeg nok var for ung til at kunne vurdere, om en så hardcore uddannelse var noget for mig. Den var for altomfavnende med sine mange fag indenfor både klassisk og rytmisk musik. Det, som jeg kunne, var jo rytmisk kor og rytmisk sang, og skal jeg være helt ærlig, så blev jeg ikke udfordret nok på det område. Det slog lidt af gejsten for musikken ihjel på mange måder.
Lene valgte at koncentrere sig om gospelmusikken, om at synge og om at dirigere andre kor. I gospelmusikken fandt hun tilbage til det, hun elskede, og besluttede sig for at koncentrere sig om dygtiggørelse sig på dette område.

Rører tilhørerne med budskabet

Men hvad er det ved gospelmusikken, som tiltaler Lene og mange andre mennesker? For Lene er det en personlig oplevelse, uanset om hun står på scenen eller underviser andre kor.
– For mig betyder det noget, at jeg kan få lov at synge om et budskab, jeg tror på i en musik, jeg holder af, og at jeg kan være med til at røre andre mennesker med det. Jeg holder personligt meget af balladerne og de stille sange, fordi her får musikken virkelig mulighed for at underbygge budskabet og ikke overdøve det. I nogle af de mere uptempo sange kan det nogle gange blive for meget fis og ballade. Men det fantastiske ved gospel er netop, at musik og budskab komplimenterer hinanden. Det handler jo ikke bare om kærlighed som så meget andet musik, men om Guds kærlighed. Det synes jeg virkelig kommer til udtryk både i de glade og hurtige sange, men også i de der meget storslåede ballader.
Der er tydeligt, at kærligheden til musikken fylder meget i Lenes liv, men alligevel virker hun meget bevidst om at kommunikere andet end liv og glade dage gennem sin musik. Det kan for nogle virke, som om det kristne budskab pakkes ind i en moderne pakke for at finde relevans i dagens Danmark, men denne opfattelse ligger langt fra Lenes bevidsthed.

Energi-boost

– Jeg synes ikke, at jeg pakker budskabet ind, når jeg er ude og give koncert. Jeg er ikke ude og undervise i populærmusik, man kan få det godt af. Jeg er meget bevidst om, hvad musikken betyder for mig personligt, og tror, budskabet har nemmere ved at trænge ind gennem musik, end hvis folk sidder til et foredrag. Det er fantastisk, at man kan få lov at gå ind i en kirke og synge kirkemusik og stadig få lov at danse og se helt almindelige mennesker, som ellers aldrig går i kirke, stå og løfte hænderne.
For Lene er det hele egentlig meget enkelt:
– Jeg tror, den helt almindelige dansker kan kapere det med Gud bedre ved en koncertoplevelse eller ved at være med i et kor, end de kan til et tørt foredrag, og det tiltaler mig rigtig meget. Det allerfedeste er, når jeg er ude og lave workshops, når folk pludselig begynder at kunne sangene, og man kan mærke på dem, at det er den vildeste oplevelse, de længe har haft. Når folk går fra en workshop eller en koncert og er begejstrede, glade og taknemmelige for, at de har fået lov at opleve den her musik. Det giver dem et energi-boost uden lige. Det er det, der giver mig det største kick.

Workshops og korledelse

Efter releasekoncerten for den nye cd har Lene for alvor travlt. Og hvordan det ser ud for hende fremover, spekulerer hun ikke så meget på.
– Lige nu fylder udgivelsen af cd’en enormt meget. Vi har jo ingen anelse om, hvorvidt den vil sælge noget som helst, så i øjeblikket handler det meget om promovering og markedsføring. Så hvad der ellers måtte være fremover, det ved jeg ikke. Men jeg fortsætter selvfølgelig med workshops og korledelse, lige så længe jeg kan holde til det.
Lene Nørrelykkes cd ”When I Sing” kan købes i pladeforretninger landet over og online på www.inthehouse.dk. Har man lyst til at opleve Lene Nørrelykke live, kan man på hendes egen hjemmeside www.lenegospel.dk følge med i datoer for koncerter og workshops.