Du har smukke øjne …mor!

Min ældste søn fik en dvd i fødselsdagsgave her i efteråret, da han fyldte 6 år: Ice Age (1).Jeg har ikke tal på, hvor mange gange de unger nu har set den film, men det er mange – rigtig mange! Når først de har fået en favorit, er det næsten kun den, de vil se. Det er så galt, at de næsten kan replikkerne uden ad:
– Jeg er ved at svede halen af!!! – sagt af Jonas på 6 år, som måtte vente i børnehavens vindfang med flyverdragten på. Den oprindelige replik handler om en sabeltiger, som var ved at fryse halen af.
Du er en tapper lille orm… – sagt til lillesøster ved flere anledninger.

Det får mig til at tænke på, hvor vigtigt det er, at vi som forældre ikke bare lader stå til, men er bevidste om, hvad vi lader påvirke vores børn. Denne film handler om venskab, om at holde sammen og om at hjælpe en, som er i nød – selv om han egentlig er en fjende.
– Sådan gør man i en flok – man passer på hinanden! – en replik, som den 4-årige Andreas virkelig har taget til sig. Selv om han måske er for lille til at tage sig af andre, så kender han fuldt ud vigtigheden af, at der er nogen, som passer på ham. Ligesom den store, stærke mammut i filmen passer på menneskebarnet og det noget ubehjælpsomme dovendyr.
Og ja – det er vigtigt. Børn har brug for trygge rammer, hvor mor og far tør sætte grænser og give udtryk for deres holdninger. Vi kan ikke skærme dem fra alle dårlige påvirkninger – men vi kan fortælle dem, hvad vi synes – og om nødvendigt tage en diskussion med dem. Så har de et rigtig godt udgangspunkt, når de skal til at tage stilling på egen hånd!

Faktisk tror jeg, at det også mange gange er Guds egen metode. Vi vil så meget selv og går nogle gange vores egne veje. Men når vi stopper op og overvejer, hvad Gud mon mener, så har vi Guds eget ord – Bibelen – og Helligåndens stille stemme indeni til at vejlede os. Læg mærke til, at det er os selv, som skal stoppe op og blive stille. Gud råber ikke – han taler til dem, som vil tage sig tid til at lytte og få øjenkontakt med ham.
Som en aften, da Andreas så mig dybt i øjnene og brugte en anden af filmens replikker på sin egen måde til at udtrykke det, han følte lige der: – Hvor har du smukke øjne, mor.