Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen,
Nordgårdsvej 109, Tune,
4000 Roskilde,
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym,
hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Træt mor til to tvillingedrenge
Kære Suh
Jeg er for nylig blevet mor til to skønne tvillingedrenge. Jeg nyder virkelig min rolle som mor, men alligevel synes jeg, der er en masse ting, der kører skævt for mig/os herhjemme. Bl.a. er jeg så tit trist, negativ og ked at det. Det forstår jeg ikke, for før var jeg altid en meget glad og udadvendt person, der ikke havde svært ved at være positiv. Jeg er meget ked af, at det er sådan, og har også dårlig samvittighed over det, for jeg har jo fået mit store ønske om børn opfyldt.
Hilsen Mor til to

Kære Mor til to
Tillykke med dine drenge!
Det lyder som om, at du er løbet ind i en klassisk efterfødselsreaktion. At blive mor for første gang medfører så utrolig mange omvæltninger i ens liv, ikke kun på det praktiske plan, men så sandelig også på det personlige plan. Det tager tid at vænne sig til det og finde sig til rette med sin nye identitet!
Dertil kommer, at langt de fleste nybagte mødre – og da især mødre til tvillinger – får meget lidt sammenhængende søvn i de første mange måneder. Det i sig selv kan slå selv det mest positivt tænkende menneske ud af kurs! Dårlig eller for lidt søvn kan direkte forstyrre hormonbalancen, så man får depressive symptomer – f.eks. netop tristhed, uoplagthed, tendens til gråd m.m. Hvis du samtidig ammer dine drenge, er du ekstra udsat for at være i dine følelsers vold, for kroppen udsættes for en enorm hormonel påvirkning i forbindelse med amning (og i øvrigt også under graviditeten). Så længe du oplever, at du trods alt kan få det hele til at hænge sammen, og at der ind imellem stadig er nogle dage med godt humør – ja, så tror jeg du må væbne dig med tålmodighed og vente på, at går over! Prøv at få lidt ekstra hjælp til at passe børnene af og til, så du kan få sovet ud, tage dig et langt bad eller bare gå en tur uden at skulle tænke på bleskift.
Hvis din tristhed dog bliver værre med tiden og du til sidst føler, at du slet ikke kan få det til at hænge sammen, kan det være, at du skal henvende dig til din læge og snakke med ham/hende om, om der evt. kan være tale om en reel fødselsdepression.
Hilsen Suh
(også mor til to)

Vores sexliv fungerer ikke
Kære Suh
Vi er et ungt par, der har været gift i lidt over et år. Vi har det rigtig godt sammen, men vores sexliv fungerer ikke rigtigt. Det er jo ikke lige noget, man snakker med andre om over en kop kaffe, så vi synes, det er svært at vide, om vi ”gør noget forkert”, eller hvad der mon er i vejen. Kan du måske give os nogle råd? Vi vil naturligvis gerne være anonyme her i brevkassen!
Hilsen Parret

Kære Par
Først: Hvor er det supergodt, at I tør bede om hjælp til en ellers meget privat ting!
Problemer med sexlivet kan i nogle tilfælde skyldes fysiske defekter (meget skæv/krum penis, ekstrem tørhed i skeden m.m.), og hvis noget sådant evt. kunne være tilfældet for jer (f.eks. hvis det hver gang gør meget ondt), bør I bestemt snakke med jeres læge. I de fleste tilfælde er det dog ikke det, der er årsagen, men i stedet, at mange har et noget urealistisk forhold til det seksuelle. Vi lever i et meget seksualiseret samfund, og mange får desværre et fejlagtigt indtryk af, at sex skal være og foregå på nogle helt bestemte måder. Da virkeligheden ofte er en anden, kan man blive slemt frustreret og sørgeligt nok tænke, at det er mig/os, den er helt gal med.
Prøv at sætte tid af til at snakke helt konkret om jeres sexliv: hvad der er godt, dejligt, sjovt, hvad I tænker og føler omkring det hele og hvilke forventninger, I har til det – også selvom det måske er lidt grænseoverskridende for jer begge.
Vær opmærksomme på, at kvinder og mænd kan have forskellige oplevelser og forventninger til sex, og at det ene ikke er mere rigtigt end det andet.
Prøv at finde gode aftaler om, hvordan I tager hensyn til jer begge, og husk, at det vigtigste ikke er, hvordan I vælger at gøre de forskellige ting, men at I begge føler jer respekteret og ikke presset til noget, I ikke er trygge ved.
Se på jeres seksuelle samliv som en spændende og ny verden, som I sammen skal opdage, og nyd, at I har resten af livet til at gøre det endnu bedre og dejligere i!
Hilsen Suh