Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen,
Nordgårsvej 109, Tune,
4000 Roskilde,
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Min datter er for stille

Kære Suh
Jeg er mor til en pige på 10 år. Hun er en meget varm og omsorgsfuld pige, men samtidig meget stille og tilbageholdende af natur, og hun har svært ved at tage initiativ til at komme med i de andre børns leg. Jeg prøver alt, inviterer legekammerater med hjem flere gange om ugen, hjælper hende aktivt ind i legen, når jeg opdager, at hun bare står og kigger osv. Men hun er stadig lige passiv og initiativløs! Hvis jeg prøver at snakke med hende om det, bliver hun bare sur på mig og vil ikke snakke. Hvad skal jeg gøre? Jeg vil jo bare min datter det bedste!!!
Hilsen Mor, E.

Kære Mor, E.
Jeg er slet ikke i tvivl om, at du vil din datter det bedste, men det lyder næsten som om, at din datters sociale relationer er blevet mere dit problem end hendes?
Husk, at selvom samfundet har en tendens til at favorisere den udadvendte og initiativrige personlighedstype, så er det ikke alle, der SKAL være sådan. Nogle er bare mere stille og mere tilbageholdende, og det er der ikke noget forkert i!
Pas på med ikke at signalere til din datter, at hun er forkert – at hun burde være anderledes. Det kan evt. være derfor, at hun ikke har lyst til at tale med dig om det? Måske føler hun, at der bliver trukket noget ned over hovedet på hende?
I stedet for at fokusere på det, som din datter har lidt svært ved, så prøv at fokusere på det, hun netop er god til: at være varm og omsorgsfuld. Brug din energi på at lade din datter mærke, hvor værdifulde disse egenskaber er, og lær hende, hvordan hun bruger dem i sine sociale relationer.
Prøv også at lade være med at være så overinvolveret i hendes venskaber og lege, som det lyder til, at du er lige nu. På den måde lærer hun jo netop aldrig selv at tage et eneste initiativ – du gør det jo hele tiden for hende! Først hvis det reelt bliver hendes eget problem, vil hun blive motiveret for at handle anderledes.
Vær opmærksom på din attitude overfor hende, og signaler bevidst til hende: ”Jeg tror på, at du kan klare det ”. For hvis ikke du tror på hende – hvordan skal hun så selv kunne det?
Held og lykke!
Hilsen Suh

Min veninde vil have abort…

Hej Suh
Jeg har en veninde som er blevet uplanlagt gravid. Hun har besluttet at få foretaget en abort, og det er meget svært for mig, da jeg synes abort er forkert. Jeg er meget i vildrede om, hvordan jeg skal tackle situationen, bl.a. har hun spurgt, om jeg vil tage med hende ind på hospitalet. Det ved jeg ikke, om jeg bør gøre, jeg vil nemlig helst ikke støtte hende i aborten! Hvad gør jeg?
Hilsen Veninden

Kære Veninde
Det er rigtig godt, at du er så opmærksom på dit moralske og etiske ansvar for dine handlinger.
Da du netop er det, er jeg overbevist om, at du næppe kan have sagt eller gjort noget indtil nu, der kan have fået din veninde til at tro, at du går ind for denne abort. Hun er derfor sikkert ikke i tvivl om, hvor du står.
At tage med ind på hospitalet er heller ikke nødvendigvis det samme som at billige hendes beslutning, men kan i stedet ses som en måde at vise hende kærlighed og omsorg på – på trods af jeres uenighed.
Så tager du med hende ind på hospitalet, så gør det uden at have dårlig samvittighed over det – beslutningen er hendes, den kan du ikke drages til ansvar for.
Hvis den situation skulle opstå, at hun i sidste øjeblik ombestemmer sig, er det også ekstra godt, at netop du er der – det kan nemlig være meget svært at stå fast ved denne nye beslutning uden støtte, hvis man føler, at alt ellers taler imod det.
Når det så er sagt, er det samtidig meget vigtigt, at du mærker efter, om det vil være for grænseoverskridende for dig selv? Hvis det er det, så skal du lade være med at tage med!
Fortæl så i stedet stille og roligt din veninde, hvordan du har det. Det er jeg sikker på, at din veninde vil kunne forstå. Og så kan du jo evt. i stedet tilbyde din veninde at hente hende fra hospitalet eller bare være der for hende, når hun kommer hjem.
Uanset hvad du vælger, så husk, at der er meget stor forskel på at støtte hende i at vælge abort og på at støtte hende, der får foretaget en abort!
Hilsen Suh