BogTema
Finder gode bøger til børn og unge

Gunhild Lindstrøms blad ASLAN er blevet til en spændende hjemmeside om børne- og ungdomsbøger med 300.000 besøgende.Mange kender og elsker løven Aslan fra C.S. Lewis Narnia-serie, men Aslan er også navnet på en spændende hjemmeside.

Gundhild Lindstrøm har både en biblioteks- og en litteraturvidenskabelig uddannelse.

Holder du meget af litteratur? Vil du gerne finde gode kristne romaner? Leder du efter nogle gode bøger – gerne med kristent indhold – til at læse op for dine børn eller til at give dine teen-agere?
Så er hjælpen at finde.
Internettet giver os mange spændende muligheder for at søge ny viden – og www.aslan.dk er en guldgrube.
Siden redigeres af forhenværende børnebibliotekar Gunhild Lindstrøm i Frederikssund. Gunhild Lindstrøm har stor faglig ekspertise på området, og så er hun katolik.

Hvad vil du med hjemmesiden www.aslan.dk?
– Jeg vil bygge broer, fylde huller og gøre det nemt at finde de gode bøger!
Jeg vil gøre opmærksom på alle de gode bøger med kristen grundholdning, der findes, både til børn og voksne. Efterhånden har jeg fået både en bibliotekarfaglig og litteraturvidenskabsfaglig baggrund og med tre børn og nu også tre børnebørn kender jeg også bøgerne i brug.
Jeg vil gerne være med til at pege på de bedste børnebøger. Der er mange, der gør opmærksom på bøger til voksne, men ikke så mange på børnebøger. Derfor er her både gode gavebøger og de børnebøger, som er helt bemærkelsesværdige pga. deres litterære kvalitet og deres illustrationer.
Og så er der de gode bøger med kristen holdning, også for voksne, som er svære finde andre steder, nogle gange bøger, som man i første omgang ikke er opmærksom på, er kristne, f. eks. Rolf Bergs ”Stærkere end døden”, Aidan Chambers ”Nu ved jeg”, Robert Cormiers ”Musik til bjørnens dans” og Sharon Creechs ”Målt med evigheden”

Oversigter

Til voksne er der væsentlige bøger med kristen baggrund. Dem kan man ikke finde samlet andre steder.
Fra 1995 har jeg lavet den første og største vejviser over de mundtlige fortællere i Danmark, så de kan findes og blive brugt.
I perioden 1981-1995 lavede jeg bogudstillinger, især om gode kristne bøger. Det var sjovt at lave, og der kom mange til dem, nu har jeg desværre ikke kræfter til det mere. Men erfaringerne derfra bruges på hjemmesiden.

Om jul – og død

Mange går på opdagelse på www.aslan.dk. Ud over Jul – hvad kan slå jul! – er det allermest brugte opslag At leve med døden – sorg og trøst. Min mor og min eneste bror døde med 11 dages mellemrum i 1990. Da jeg var kommet nogenlunde igennem det, skrev jeg en litteraturliste over de bøger, der havde hjulpet mig mest, for dem kunne andre nok også have glæde af. Og det ser det jo ud til – derfor føjer jeg hele tiden nye bøger til.
Religion.dk – Kristeligt Dagblads hjemmeside – bad mig bl.a. om at skrive om:
Når døden bliver virkelighed , Aktiv dødshjælp og Når mennesker mister håbet . Det var temmelig hårdt at skrive, men de bliver, så vidt jeg har fået at vide, meget brugt.
Hvad fik dig til at gå i gang med hjemmesiden?
– Hjemmesiden har udviklet sig fra det lille blad ”Informationsbrevet Aslan”, som jeg begyndte at lave i 1989.
Jeg havde skrevet ”grønne sedler”, lektørudtalelser, til bibliotekerne 1969-89. Der fik jeg tildelt området med religiøse bøger, der var ikke andre, der ville røre ved dem dengang.
Jeg har altid behandlet de religiøse bøger på samme måde som alle andre bøger, uden at skele til forfatternavn og forlag. Jeg har også skrevet mange boglister, specielt om kristne bøger, til bibliotekerne, Religionslærerforeningens Materialecentral og andre.

Ramt af sygdom

– Så blev jeg så syg af røg, hund og skimmelsvampe på min arbejdsplads, at jeg blev tvunget på pension en uge efter min 49års fødselsdag.
Når noget uønsket sker, har min holdning altid været: ”Og hvad kan man så få ud af det?” Det blev meget hurtigt klart, at jeg ikke kunne holde ud ikke at arbejde med mennesker og bøger og at skrive om dem, men der er ikke noget ved at skrive, hvis det ikke bliver læst.
I 1989 var jeg midlertidigt redaktør for et kvindeblad og lærte her det tekniske. Jeg havde kun råd til et lillebitte rødt blad, men det blev meget positivt modtaget og ville eksistere endnu, hvis ikke regeringen havde fjernet det og over 500 andre små blade fra Avispostkontoret. Det gjorde det praktisk umuligt at udsende det.

300.000 besøgende

I 1998 oprettede jeg så hjemmesiden Aslan for at få mere plads og en større læsekreds. Det er også lykkedes. Aslan har nu haft over 300.000 brugere.
Aslan bliver som regel ajourført flere gange om ugen, og det er dens styrke, at den kan være dagsaktuel. Fordi hjemmesiden er så enkelt opbygget, kan jeg gøre det selv. Til gengæld må jeg give afkald på et flot layout med billeder og effekter, men her er stof, der ikke findes andre steder.
Kristeligt Dagblad blev opmærksom på Aslan, og jeg var derfor med til at starte deres hjemmeside religion.dk op og blev fagredaktør på kristendom i udlandet 1999-2006.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Opkaldt efter Narnia

Hvorfor har du valgt navnet Aslan til hjemmesiden?
– Aslan er navnet på Løven, Kristusfiguren, i C.S. Lewis Narnia-serie, og jeg har valgt navnet, fordi det er en væsentlig bogserie, som vi har haft megen glæde af at læse op i familien. Og jeg fik straks tilladelse fra Forlaget Borgen til at bruge navnet, slutter Gunhild Lindstrøm.