Jule-profetier

Nå, har du fået skrevet bestillings…øh, jeg mener ønskesedlen? For det gør du vel? Nå, ikke? Så må jeg fortælle dig, at julens profetier gik i opfyldelse sidste år – og det gør de nok også i år. Altså, julehandelsprofetierne…Ifølge Dansk Erhvervs julehandels-prognose vil hver husstand i år i gennemsnit bruge 4.000 kr. på julehandlen. Det bliver i alt 10,1 milliarder gode, danske kroner. Sidste år blev der brugt 9,3 milliarder af samme slags.
MEN så er det, at jeg må spørge: Hvor i alle verdens lande ved de kloge folk så det fra? Er det mon ikke en eller anden form for selvopfyldende profeti? Så vidt jeg husker, var der sidste år på cirka dette tidspunkt OGSÅ en prognose fra selv samme instans, som OGSÅ spåede en julehandel, der ville slå alle rekorder.

Altså, regnestykket bliver som følger:
1) Der lækkes en nyhed om, at julehandlen vil slå alle rekorder.
2) De godtroende danskere læser nyheden og grunder over den.
3) Konkurrencegenet bliver vakt, og de samme kære folk føler et stort behov for ikke at stå tilbage for alle de andre danskere, som ifølge nyheden jo vil bruge en hel masse penge til gaver og godter.
4) Alle med respekt for sig selv og det, der står i avisen, haster ud for at bruge flere penge end sidste år på julestads, julegaver og julegodter.
5) I et gedigent jule-massehysteri bliver årets jule-gave-godte-godbids-budget det hidtil mest svulmende…

Tja – så enkelt er det – tror jeg nok. Men det må man give dem, det er hamrende god markedsføring… for det er da gaverne, at julen handler om, er det ikke?
På den anden side kunne vi jo også være nogle, der gik ud og profeterede, at julehandelskurven nu er knækket, og julehandlen i år vil blive MINDRE end sidste år. At danskerne er trætte af materialisme og ønsker sig mere åndeligt indhold i deres liv. Og så kunne vi passende profetere, at denne jul er en rigtig god anledning til at få sit brændende ønske opfyldt…