Helte-pilot er gospelsanger

Stefan G. Rasmussen, som på en 2. juledag nødlandede et stort SAS-fly i en granplantage og derved reddede alle passagerernes liv, er i dag aktiv i gospelkoret ”Happy Gospel Choir” i Ølstykke.Luftkaptajn Stefan Rasmussen blev nærmest verdensberømt, da han 2. juledag 1992 nødlandede på en mark.

– Vi har et fantastisk godt fællesskab, og sangen giver mig meget. Mennesker kan møde Gud gennem gospelsangen, og så må det dybere Guds-liv komme bagefter, siger Stefan Rasmussen. (Foto: Alex Wallin)

I et SAS-fly på vej fra Stockholm til Kastrup oplevede han alle piloters mareridt, da først den ene og hurtigt efter den anden motor satte ud.
I stilheden mellem himmel og klippefyldt jord var sekunderne som dage. Mens passagererne forberedte sig på at dø, arbejdede Stefan Rasmussens hjerne koldblodigt.
Alle de flyvetekniske sikkerhedsrutiner, han havde lært i tiden som jagerpilot og siden som luftkaptajn på rutefly, kørte som en film for det indre blik.
Mens flyet satte kurs mod jorden med 600 kilometer i timen, spejdede Stefan ud ad cockpittets vinduer. Fandt en nåleskov og brugte trætoppene som fartbremse, stødpude og landingsbane.
Operationen lykkedes. Alle overlevede det dramatiske styrt, og historien gik verden rundt.

Bagefter…

Stefan Rasmussen fik dog efterfølgende problemer med hukommelsen og senere også tinnitus. Alligevel kan han være med i gospelkoret ”Happy Gospel Choir”, og det betyder meget for ham:
Han siger til Udfordringen:
”Min medvirken i koret hjælper mig med at træne hukommelsen. Sangen har hjulpet mig.”

Troen er vigtig for ham

”Og så er det vidunderligt at kunne være med til at forkynde den kristne tro gennem sin sang,” tilføjer Stefan Rasmussen.
”Jeg mødte troen i mit hjem. Min far fortalte efter årene i koncentrationslejren i Tyskland: ”Det var kærligheden til mor, troen og mit Fadervor, der hjalp mig igennem.”
I spejderlivet oplevede Stefan, at troen blev mere rodfæstet, og det helt store gennembrud fik han i forbindelse med det dramatiske flystyrt, hvor han bad sit fadervor, mens flyet nærmere sig jorden.
Ved gospelkorets juleafslutning i december holdt Stefan Rasmussen andagten, og søndag den 2. marts prædiker han i Fælleskirken i Ølstykke. Han har efterhånden prædiket i en række kirke, ligesom han holder foredrag mange steder.

Mere om gospelkoret
Happy Gospel Choir og dets dirigent Stig M. Rasmussen i et senere nummer.