Få et nært fællesskab – med Gud

Den verdenskendte sanger Jason Upton holdt seminar og gav koncert i Danmark. Det tiltrak gæster fra hele Nordeuropa.Hvordan kan man lære Gud at kende og bruge musik og sang til at få fællesskab med ham?

Foto: Esther Mahieu

Det underviste Jason Upton om på et seminar arrangeret af Apostolsk Højskole i Kolding den første uge i marts.
Fredag aften gav Jason og bandet et brag af en koncert, som tiltrak alle aldersgrupper, lige fra småbørn, unge og børnefamilier til ældre. Billetterne blev revet væk måneder før Jasons ankomst, og de 60 ekstrabilletter forsvandt på få dage. Der kom gæster fra Afrika, Sydamerika og Europa.

Soaking og fordybelse

Hvorfor kommer så mange mennesker langvejs fra, når det hverken er en rock-, jazz- eller popstjerne, som besøger Danmark? Svaret er, at de ønsker at lære Gud at kende og mærke hans kraft og kærlighed. De vil have fred i sjælen og fællesskab med Gud i hverdagen.
Selv om Jason og hans band er professionelle musikere og sangere, leverer de ikke mainstream-musik. De kommer ikke for at underholde.
Jason skriver sange på et fordybelsesplan om relation til Gud som et far-søn eller -datter forhold. Han leder ind i dyb meditation og tilbedelse i et rum, hvor en stærk atmos-fære af Helligånden sænker sig over de tilstedeværende. Et intimt forhold til Gud, som man kan tage med sig tilbage til hverdagen.

Vær spontan

I en verden, hvor alt er struktureret, planlagt og holdt inden for grænser, mener Jason, at vi i tilbedelsen og fællesskabet med Gud skal være mere spontane. Vi skal bryde med traditioner, som holder os fastlåst i et bestemt mønster. For ”der hvor Guds Ånd er, der er der frihed”.
– Gud vil, at vi skal vokse, vi skal være frie til at synge til ham og tilbede ham og ikke blive stoppet af kritikere.
Når vi spiller, lader vi Helligånden lede os. Jeg spiller på klaveret, og de andre musikere bakker op med deres instrumenter. Vi er ikke fastlåst af vers og omkvæd. Vi er spontane. Hvis vi bliver ledt til at gentage nogle strofer, gør vi det. Måske kommer der nye vers og ord.
Det handler ikke om, at vi skal ”sælge” et produkt og blive kendte. Essensen af sand tilbedelse er at komme ind i et tæt fællesskab med Gud, som er vores far, siger Jason.

Frie som børn

Jason siger, at vi skal bruge den frihed, som Gud har givet os, til at være kreative i tilbedelsen. Ligesom børn impulsivt løber i favnen på forældrene i fuld tillid til, at han omfavner dem.
En af måderne at nå til et intimt forhold til Gud som en kærlig far, er gennem musik, sang og tilbedelse.
– Børn tænker ikke logisk, videnskabeligt, og har meget lettere ved at komme ind i tæt fællesskab med Gud end voksne. Ofte begrænser vi os selv, fordi vi tænker med hjernen og ikke med hjertet.
Glem et øjeblik de omstændigheder og mennesker, der er. Luk øjnene, og løft hænderne, og bare sig: ”Far, jeg kommer til dig, som jeg er!”
Giv dig tid til at lytte til ham, vent på ham, og åben op for ham. Giv ham lov til at komme til. Hvis du har lyst til at danse, så dans. Har du lyst til at le og klappe, så gør det. Kommer der vers til dig, så syng dem ud. Hengiv dig helt til Gud og brug tilbedelsen til at nærme dig Gud, siger Jason.
Flere af de sange, som han bruger på turneer, til undervisning og på cd’er, er skrevet af hans små børn. Lige fra kærlighedserklæringer til Gud, til spørgsmål og tanker om livet.

Ikke performance

Selv stive mennesker stod efter kort tid med løftede ansigter og hænder og sang med. Mennesker græd, lo, dansede og tog del i den bølge af frihed, som gled gennem salen.
Jason viste, at midt i en travl hverdag som far i en børnefamilie, sanger, pianist og sangskriver, er det muligt at komme så tæt på Gud, som åndedrættet. Vi kan som Guds børn blot lukke øjnene og sige: ”Far jeg elsker dig”, og så er han der med det samme med sin varme, kærlighed og fred. Lige midt i hverdagen, hvor tingene brænder på. Lige midt i ensomheden, sorgen eller glæden.
– Gud taler hele tiden til os. Men ofte har vi for travlt til at lytte og konkluderer, at han ikke er der for os. Spørgsmålet er, om vi er der for ham.
Tag tid til ham i hverdagen, lyt og tag imod fra ham. Det er både livsbekræftende og livsforvandlende.
Sand tilbedelse handler ikke om at styre Gud og være i kontrol. Det handler om at lade Gud være i kontrol.
Vi får et tæt intimt fællesskab med vores himmelske far, ikke kun når vi er til møder i kirken, men også i hverdagen, siger Jason.