Global Team på Papua Ny Gunea

I denne uge følger vi ”Global Team” på turen til Papua Ny Gunea – her oplevede de syv unge, hvordan missionærer lever.Efter to uger i Nagaland, Indien, tog Global Team til den vilde jungle på Papua Ny Guinea, en halvø i Stillehavet nord for Australien.

Tøjvask i floden med bare næver er hårdt arbejde!
Foto: Global Team

– Papua Ny Guinea er kun 1/7 af Australiens størrelse, har 6 millioner indbyggere – men over 800 sprog og 559 lufthavne. Sidstnævnte er dog ofte mere en asfalteret mark med et tilhørende skur, hvilket vi så med egne øjne, fortæller Christine Strøm fra Global Team.
De syv unge skulle besøge missionærparret Lone og Winterford Barua, som arbejder i landsbyområderne Kainde og Siloh. Her skulle de unge indgå i parrets dagligdag og opleve, hvordan livet som missionær i junglen var.

Ikke det rene paradis

Selv om Papua Ny Gunea er et tropeparadis, skulle de unge vænne sig til klimaet.
– Forestil dig kokospalmer, skyfri himmel og bambushytter på stolper. Oveni dette skal du lægge en luftfugtighed tæt på 100 %! For en flok danskere som os tog det flere dage, før vi tilnærmelsesvis havde vænnet os til den fugtige luft. Vi storsvedte ved den mindste bevægelse, bare at indgå i dagligdagens opgaver var rigeligt. Det var derfor vigtigt med et dagligt bad i havet. Desværre var der ikke meget afkøling at hente, da havvandet havde samme temperatur som luften. Til gengæld var det skønt at pjaske rundt uden at få de typiske danske blå/lilla læber, siger Christine Strøm.
De unge lærte hurtigt, at der fx gik to timer med tøjvask i floden, maden skulle fanges, og alt skulle tilberedes fra bunden. Ingen møbler i hytterne, al aktivitet foregik på gulvet. Farvel til velfærds-Danmark og velkommen til jungle-paradiset.

Hjælp til de indfødte

Lone underviser kvinderne.
Foto: Global Team

I 2005 startede Lone og Winterford en kvindegruppe på 70 personer, der mødes en gang ugentligt. Nogle af kvinderne bor i landsbyer flere timer derfra og skal gå hele vejen.
– Hvert møde starter med en times bibelundervisning, med udgangspunkt i kvindernes behov og tanker. Derudover har Lone startet et sy-projekt i kvindegruppen. Det tøj lokalbefolkningen går i, er ofte laset og hullet. Lone lærer derfor kvinderne at reparere og sy tøj om, siger Christine og fortæller om missionærerenes fremtidige projekter.
Der skal bygges vandbeholdere til opsamling af regnvand, undervises i basal hygiejne, så de lokale undgår sygdomme, samt bygges broer over vandløb og floder.
– Der er brug for hjælp til både kirke, skole og sundhedscenter, siger Christine og citerer Winterford:
– Vi vil tjene Gud ved at tjene folket!
Global Team tog derfra videre til Honduras…